MOJ JE ŽIVOT ŠVAJCARSKA Muškarac poreklom iz BiH kažnjen, jer ćerke ne želi slati u školu

Izvor: Blic, 01.Jul.2016, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOJ JE ŽIVOT ŠVAJCARSKA Muškarac poreklom iz BiH kažnjen, jer ćerke ne želi slati u školu

Sud u Altstetenu kod Ciriha novčano je kaznio oca dve devojčice, inače muslimana poreklom iz BiH, jer je odbio svoje ćerke da šalje na obavezne časove plivanja.

Ovo je poslednji u nizu sličnih slučajeva koji godinama potresaju ovu zemlju, a gde su u fokusu problemi integracije izbeglica, koje već duže vreme borave u Švajcarskoj.

Ovaj neimenovani muškarac, za kojeg se samo navodi da ima 40 godina, kažnjen je sa 4.000 franaka (3.700 evra), prenose švajcarski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mediji.

On je odbio svoje ćerke da pošalje na obavezne časove plivanja, ali i na druge školske aktivnosti, izjavljujući da je to protivno njegovim verskim uverenjima.

Međutim, sud u Altstetenu ne misli tako, pa ga je proglasio krivim za kršenje Zakona o obaveznom školovanju, ali i za kršenje ranijih sudskih naredbi, kada mu je naređeno da ispoštuje švajcarske zakone.

Inače, jedna presuda je donesena u decembru, a ova poslednja je zapravo odgovor na njegovu žalbu koju je podnio.

Ispostavilo se da je dobio prilično blagu kaznu, jer je tužilac tražio kaznu od 4 meseca zatvora, a kao glavni argument navedeno je da on skoro 20 godina živi u Švajcarskoj, ali odbija da se integriše u švajcarsko društvo i samim tim ne poštuje švicarske zakone.

Ne mogu nositi veo

Ova porodica je već duže vreme u sukobu sa lokalnim vlastima. Naime, već godinama oni odbijaju da devojčice šalju u školu, jer ne mogu nositi veo. Upravo zbog ovog je osuđen prošle godine, a nova kazna je samo još jedna kazna u nizu.

Presuda je usledila samo dan nakon što je sud u jednom drugom slučaju odbio muslimanskim devojčicama pravo na švajcarsko državljanstvo baš zato što nisu išle na obavezne časove plivanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.