Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jun.2016, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Švajcarskoj kažnjen otac iz BiH koji kćerke ne šalje u školu, jer ne mogu nositi veo

ALŠTETEN - Sud u švajcarskom gradu Alšteten novčano je kaznio oca dvije djevojčice, inače muslimana porijeklom iz BiH, jer je odbio svoje kćerke da pusti na obavezne časove plivanja. Ovo je posljednji u nizu sličnih slučajeva koji godinama potresaju ovu zemlju, a gdje su u fokusu problemi integracije izbjeglica koje već duže vrijeme borave u Švajcarskoj.

Ovaj neimenovani muškarac, za kojeg se samo navodi da ima 40 godina, kažnjen je sa 4.000 franaka (3.700 evra), >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << prenose švajcarski mediji.

On je odbio svoje kćerke da pošalje na obavezne časove plivanja, ali i na druge školske aktivnosit, izjavljujući da je to protivno njegovim vjerskim uvjerenjima.

Međutim, sud u Alštetenu ne misli tako, pa ga je proglasio krivim za kršenje Zakona o obaveznom školovanju, ali i za kršenje ranijih sudskih naredbi, kada mu je naređeno da ispoštuje švajcarske zakone.

Inače, jedna presuda je donesena u decembru, a ova posljednja je zapravo odgovor na njegovu žalbu koju je podnio.

Ispostavilo se da je dobio prilično blagu kaznu, jer je tužilac tražio kaznu od četiri mjeseca zatvora, a kao glavni argument navedeno je da on skoro 20 godina živi u Švajcarskoj, ali odbija da se integriše u švajcarsko društvo i samim tim ne poštuje švajcarske zakone. Ova porodica je već duže vrijeme u sukobu sa lokalnim vlastima. Naime, već godinama oni odbijaju da djevojčice šalju u školu, jer ne mogu nositi veo. Upravo zbog ovog je osuđen prošle godine, a nova kazna je samo još jedna kazna u nizu.

Presuda je uslijedila samo dan nakon što je sud u jednom drugom slučaju odbio muslimanskim djevojčicama pravo na švajcarsko državljanstvo baš zato što nisu išle na obavezne časove plivanja.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

MOJ JE ŽIVOT ŠVAJCARSKA Muškarac poreklom iz BiH kažnjen, jer ćerke ne želi slati u školu

Izvor: Blic, 01.Jul.2016, 09:41

Sud u Altstetenu kod Ciriha novčano je kaznio oca dve devojčice, inače muslimana poreklom iz BiH, jer je odbio svoje ćerke da šalje na obavezne časove plivanja...Ovo je poslednji u nizu sličnih slučajeva koji godinama potresaju ovu zemlju, a gde su u fokusu problemi integracije izbeglica, koje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.