Izvor: Blic, 28.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgubljena tužba za zločine nad Srbima

Tužba za ratne zločine koje su nad 246 Srba na području opštine Bosanski Brod tokom 1992. godine počinile regularna vojska Republike Hrvatske i domaće hrvatsko-muslimanske oružane snage je nestala, tvrdi Udruženje za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda, u Republici Srpskoj, prenosi RTS.

'Tragajući za sudbinom ovog predmeta koji smo 2002. godine predali Tužilaštvu Haškog tribnunala, obavešteni smo da je 2005. godine ustupljen Tužilaštvu BIH, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nema zvanične zabeleške da je predmet iz Haga stigao u Sarajevo", rekao je predsednik ovog udruženja Marko Grabovac.

On je dodao da se tužba odnosi na zločin u Sijekovcu i na ostale delove opštine Bosanski Brod na koje su trupe iz Republike Hrvatske ušle u noći između 3. i 4. marta 1992. godine i tako izvršile agresiju na BIH.

Opštinska boračka organizacija iz Broda prikupila je 813 imena lica hrvatske i muslimanske nacionalnosti koja su tokom 1992. godine počinila ratne zločine nad Srbima u toj opštini.

Odgovornost za pokretanje istrage u ovom postupku sada se prebacuje između Tužilaštva BIH i Zeničko-dobojskog kantona.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nestala tužba za ratne zločine

Izvor: B92, 28.Maj.2008

Bosanski Brod -- Tužba za ratne zločine nad Srbima na području Bosanskog Broda nestala je, tvrdi Udruženje za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda... "Tragajući za sudbinom ovog predmeta koji smo 2002. godine predali Tužilaštvu Haškog tribnunala, obavešteni smo da je 2005....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.