DŽEKO BEZ PREMCA Nemilosrdan i u klubu i u reprezentaciji, A IZ ŽELJEZNIČARA SU GA OTERALI

Izvor: Blic, 29.Mar.2017, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DŽEKO BEZ PREMCA Nemilosrdan i u klubu i u reprezentaciji, A IZ ŽELJEZNIČARA SU GA OTERALI

Edin Džeko, kapiten repezentacije BiH, postigao je jubilarni 50. reprezentativni gol u pobedi selekcije BiH protiv Albanije 2:1, u prijateljskom meču odigranom u Elbasanu.

Džeko je do slavljeničkog gola došao sa bele tačke nakon penala koji je izborio vezista Rade Krunić, drugi gol za BiH postigao je vezista Senad Lulić, dok je jedini strelac za Albaniju bio Balaj.

Do svog 50. gola najbolji strelac u istoriji reprezentacije BiH došao je nakon 84 odigrana meča >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u plavom dresu. Džeko je postigao golove protiv 26 reprezentacija, pri čemu je najviše golova dao Lihtenštajnu (6), Belgiji (5), Andori i Estoniji (po 4) i Iranu (3). Po dva gola Džeko je postigao protiv Grčke, Kipra, Letonije, Luksemburga, Obale Slonovače, SAD, Turske, dok je po jedan dao Jermeniji, Meksiku, Francuskoj, Izraelu, Nemačkoj, Litvaniji, Omanu, Republici Irskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Švajcarskoj i Albaniji.

Ovim golom Džeko je popravio i svoju statistiku na listi najboljih stelaca iz regiona u reprezentativnom dresu. Napadač selekcije BiH još je prošle godine, na prijateljskom meču protiv Švajcarske, odigranom 29. marta postigao 46. gol, čime je nadmašio hrvatskog napdača Davora Šukera. Džeki je, međutim, za taj golgeterski učinak bilo potrebno 78 utakmica, dok je Šuker 45 golova dao u 69 mečeva.

Ipak, sa još 4 data gola u 6 mečeva Džeko je na toj listi najbolji strelaca regiona odmakao daleko napred. Na trećem mestu ove liste je bivši srpski centarfor, Savo Milošević, sa 37 golova. Slovence predvodi Zlatko Zahovič sa 35, Makedonce Goran Pandev sa 27, a Crnogorce Mirko Vučinić sa 17 pogodaka.

Ništa manje impresivan učinak napadač BiH ima na klupskom nivou. Iako je iz sarajevskog Željezničara nakon samo jednog odigranog meča 2005. godine pušten u češke Teplice, pošto klub nije verovao u njegove golgeterske sposobnosti, on je tokom 12 godina igranja u najjačim evropskim ligama nemilosrdno rešetao mreže stigavši do neverovatne brojke od 205 golova u 438 odigranih mečeva.

U dresu Teplica u 27 utakmica postigao je 7 golova, u nemačkom Volfsburgu nakon 185 odigranih mečeva stigao je do brojke od 85 golova (35 asistencija), u engleskom Mančester Sitiju postigao je 72 gola (39 asistencija) u 189 utakmica, a u dresu italijanske Rome zabeležio je ukupno 41 gol (15 asistencija) u 81 utakmici.

Ono što takođe može radovati stručni štab reprezentacije BiH pred nastavak kvalifikacija jeste činjenica da Džeko, uz drugog standardnog napadača Vedada Ibiševića, čini ubedljivo najefikasniji reprezentativni napadački tandem iz regiona bivše Jugoslavije, u najjačim ligama Evrope. Ove sezone zajedno su dogurali do neverovatne cifre od 44 pogotka u svim takmičenjima, od čega je Džekin doprinos 31 gol postignut za Romu, dok je Ibišević za Hertu postigao 13 golova.

Jubilarni gol posvetio bolesnom dečaku

Džeko je nakon meča gol posvetio teško bolesnom 16-ogodišnjem dečaku Amiri Gljivi, kojeg je nedavno posetio u sarajevskoj bolnici, pokazavši još jednom svoj karakter velikog humanitarca.

- Drago mi je zbog gola i zbog pobede. Prošle sedmice sam bio na pedijatrijskoj klinici u Sarajevu i Amiru Gljivi, dečaku od 16 godina, koji se tamo leči, obećao sam da ću postići gol, te da ću ga posvetiti njemu. Dakle, svoj pedeseti pogodak u reprezentaciji posvećujem Amiru - rekao je Džeko.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.