Uhapšen Naser Orić

Izvor: RTS, 10.Jun.2015, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Naser Orić

Nekadašnji komandant muslimanske vojske u Srebrenici Naser Orić uhapšen je na aerodromu u Bernu. Orić je uhapšen na osnovu poternice koju je izdalo srpsko tužilaštvo.
Naser Orić je uhapšen na osnovu poternice koju su raspisale srpske vlasti zbog zločina počinjenih 1992. godin, kod Srebrenice, potvrđeno je RTS-u. 

Beogradska ispostava Interpola raspisala je međunarodne poternice za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ratnim komandantima Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru 2014. godine zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine u selu Zalazje u Donjim Potočarima.
Orićev advokat Vasvija Vidović rekla je za sarajevski portal Klix.ba da je iznenađena hapšenjem i da tek uvek treba da stupi u kontakt sa svojim klijentom.
Oriću je 2009. godine za ratne zločine suđeno pred Haškim tribunalom, koji ga je prvo osudio, a posle žalbenog postupka oslobodio odgovornosti za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.
U procesu protiv Orića, Apelaciono veće u Hagu tada je zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993. godine, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".
Pre početka rata, Orić je jedno vreme bio pripadnik JNA, a zatim i MUP-a.  
Orić je 1990. prebačen na Kosovo i Metohiju kao član jedinica za specijalne akcije MUP-a, a po povratku u Beograd, kako su izvestili tada mediji, bio je telogranitelj Slobodana Miloševiča, a tokom 9. marta je učestvovao u hapšenju Vuka Draškoviča.
Karijeru u BiH počinje u avgustu 1991. godine u policijskoj stanici na Ilidžži, na periferiji Sarajeva da bi potom bio prekomandovan je u policijsku stanicu u Srebrenici gde je naredne godine unapređen u šefa policijske stanice u Potočarima.
Po izbijanju rata u BIH Orić je 20. maja 1992. postavljen na funkciju komandanta šštaba Teritorijalne Odbrane u Srebrenici a od 1. jula 1992. i za člana Ratnog predsedništva Srebrenice.
Predvodio je, tvrdili su mediji uoči suđenja u Hagu, mnogobrojne napade na više od 50 srpskih sela 1992-1993, u opštinama Bratunac i Srebrenica.
Orić sa saradnicima je u julu 1995, pre nego što je vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu, evakuisan helikopterom na područje pod kontrolom Armije republike BIH.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naser Orić uhapšen u Bernu

Izvor: BanjalukaLive.com, 10.Jun.2015

On je, kako javlja "Kurir", krenuo u Švajcarsku, gdje se obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici. Hapšenje je potvrdio je Orićev advokat Vasvija Vidović, kao i srpsko Tužilastvo za ratne zločine. Orić je uhapšen po potjernici Republike Srbije, a na putu za Švajcarsku gdje je trebalo...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Naser Orić uhapšen u Švajcarskoj po poternici iz Srbije

Izvor: RTS, 10.Jun.2015

Nekadašnji komandant muslimanske vojske u Srebrenici Naser Orić uhapšen je na aerodromu u Bernu. Orić je uhapšen na osnovu poternice koju je izdalo srpsko tužilaštvo. . Naser Orić je uhapšen na osnovu poternice koju...

Nastavak na RTS...

Naser Orić pred švajcarskim tužiocem

Izvor: RTS, 11.Jun.2015, 16:08

Nekadašnji komandant muslimanske vojske u Srebrenici Naser Orić, koji je juče uhapšen na aerodromu u Bernu po optužnici iz Srbije, saslušan je u Švajcarskoj. Orić će ostati u pritvoru još 14 dana. . Nekadašnjeg komandanta...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.