Naser Orić uhapšen u Švajcarskoj po poternici iz Srbije

Izvor: RTS, 10.Jun.2015, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naser Orić uhapšen u Švajcarskoj po poternici iz Srbije

Nekadašnji komandant muslimanske vojske u Srebrenici Naser Orić uhapšen je na aerodromu u Bernu. Orić je uhapšen na osnovu poternice koju je izdalo srpsko tužilaštvo.
Naser Orić je uhapšen na osnovu poternice koju su raspisale srpske vlasti zbog zločina počinjenih 1992. godine kod Srebrenice, potvrđeno je RTS-u. 

Tužilaštvo u Beogradu raspisalo je međunarodne poternice za ratnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << komandantima Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru 2014. godine zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine u selu Zalazje u Donjim Potočarima.
Orićev advokat Vasvija Vidović rekla je za sarajevski portal Klix.ba da je iznenađena hapšenjem i da tek treba da stupi u kontakt sa svojim klijentom.
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije navelo je da se ovim povodom neće danas ogalšavati. 
Oriću je, inače, 2009. godine za ratne zločine suđeno pred Haškim tribunalom, koji ga je prvo osudio na dve godine, a posle žalbenog postupka oslobodio odgovornosti za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.
U procesu protiv Orića, Apelaciono veće u Hagu tada je zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993. godine, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".
Nakon što je uhapšen u oktobru 2008, Orića je 24. juna sledeće godine Opštinski sud u Sarajevu osudio na dve godine zatvora zbog nezakonitog držanja oružja i eksplozivnih naprava.
Tužilaštvo Republike Srbije vodilo je istragu o zločinima nad 2.000 Srba u periodu od aprila 1992. do juna 1995. godine koje su počinile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića u, kako se navodi, napadima na više od 50 srpskih sela u opštinama Bratunac i Srebrenica. 
Pre početka rata u BiH, Orić je jedno vreme bio pripadnik JNA, a zatim i MUP-a.  
Orić je 1990. prebačen na Kosovo i Metohiju kao član jedinica za specijalne akcije MUP-a, a po povratku u Beograd, kako su kasnije izveštavali mediji, bio je u obezbeđenju Slobodana Miloševića, a tokom 9. marta je učestvovao u hapšenju Vuka Draškovića.
Karijeru u BiH počinje u avgustu 1991. godine u policijskoj stanici na Ilidžži, na periferiji Sarajeva, da bi potom bio prekomandovan u policijsku stanicu u Srebrenici gde je naredne godine unapređen u šefa policijske stanice u Potočarima.
Po izbijanju rata u BiH, Orić je 20. maja 1992. postavljen na funkciju komandanta Šštaba teritorijalne odbrane u Srebrenici, a od 1. jula 1992. i za člana Ratnog predsedništva Srebrenice.
Predvodio je, tvrdili su mediji uoči suđenja u Hagu, mnogobrojne napade na više od 50 srpskih sela 1992–1993, u opštinama Bratunac i Srebrenica.
Orić je sa saradnicima u julu 1995, pre nego ššto je vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu, helikopterom pobegao na područje pod kontrolom Armije Republike BiH.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.