Šuga se širi Bosnom

Izvor: Mondo, 20.Feb.2013, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šuga se širi Bosnom

U januaru su na području Mostara registrovane 49 osobe obolele od šuge, a u proteklih mesec dana i u Tuzlanskom kantonu registrovano je 19 obolelih od iste bolesti.

Prema rečima epidemiologa iz Tuzle Blaška Topalovića, još je rano govoriti o epidemijskoj pojavi, s obzirom da Tuzlanski kanton obuhvata 13 opština.

"Bolest se najčešće registruje u starosnoj grupi od 15 do 24 godine i u predškolskom uzrastu, znači kod dece do šest godina", rekao je Topalović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Edin Alajbegović rekao je za sarajevsko "Oslobođenje" da nema razloga za bilo kakvu paniku zbog

pojave ove bolesti.

On je kazao da se već nekoliko godina beleže slučajevi pojave šuge u HNK-u i da nije reč o epidemiji.

"Niko ne krije da postoji određen broj pacijenata na području HNK-a koji su oboleli od šuge. To traje već nekoliko godina. Ne radi se o značajnim brojkama, ali je od ukupnoga broja obolelih od te kožne bolesti u Federaciji BiH, polovina u HNK-u", rekao je Alajbegović.

Inače, šuga ili skabies, naveo je, kožno je oboljenje koje izaziva jedan parazit, a prenosi se dugotrajnim direktnim kontaktom s obolelom osobom.

Najčešći simptomi bolesti su svrab i osip po koži. Svrab je intenzivniji noću, dok se danju smanjuje.

(Beta)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠUGA SE ŠIRI BALKANOM: U Mostaru i Tuzli 68 obolelih

Izvor: Kurir, 20.Feb.2013

SARAJEVO - U januaru su na području Mostara registrovane 49 osobe obolele od šuge. Takođe, u proteklih mesec dana i u Tuzlanskom kantonu registrovano je 19 obolelih od iste bolesti...Prema rečima epidemiologa iz Tuzle Blaška Topalovića, još je rano govoriti o epidemijskoj pojavi, s obzirom da...

Nastavak na Kurir...

Šuga se širi Bosnom i Crnom Gorom

Izvor: Mondo, 20.Feb.2013

U januaru su na području Mostara registrovane 49 osobe obolele od šuge, a u proteklih mesec dana i u Tuzlanskom kantonu registrovano je 19 obolelih od iste bolesti. Bolest registrovana i u Baru i Bijelom Polju...Prema rečima epidemiologa iz Tuzle Blaška Topalovića, još je rano govoriti o epidemijskoj...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.