Izvor: B92, 11.Avg.2010, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sovenija tužila svog ambasadora

Ljubljana -- Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova podiglo je krivičnu prijavu protiv svog ambasadora u Španiji, Petera Reberca, prenosi mediji u Ljubljani.

Prema tim navodima, ambasador je istu takvu prijavu podneo protiv ministra spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije potvrdilo je da je podiglo krivičnu prijavu protiv jednog od svojih službenika u slovenačkoj ambasadi u Madridu, dodavši da se radi o istoj osobi koju je prošle godine upozorilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će dobiti otkaz iz krivičnih razloga.

Istovremeno je i slovenačka policija potvrdila da je nadležnom tužilaštvu već predala pomenutu krivičnu prijavu.

Iako ministarstvo još uvek nije navelo ime osobe o kojoj se radi, slovenački mediji zaključuju i pišu da je krivična prijava podignuta protiv samog ambasadora, Petera Reberca, za koga se sumnja da je "sporno koristio novac poreskih obveznika", odnosno da je osumnjičen da je počinio više krivičnih radnji u poslovanju slovenačke ambasade u Španiji.

Prema pisanju slovenačkog lista "Dnevnik" i izveštavanju državnog radija, ambasador Peter Rebrc još uvek nije upoznat sa krivičnom prijavom podignutom protiv njega, ali je dodao da je on sam već predao krivične prijave protiv nekoliko osoba sa Ministarstva spoljnih poslova Slovenije, među kojima je i sam ministar spoljnih poslova, Samuel Žbogar.

Slovenački ambasador u Španiji dodaje da je svog nadređenog, ministra Žbogara, prijavio zbog korišćenja novca dobijenog prodajom zgrade koju je u Vašingtonu nasledila Slovenija od bivše Jugoslavije.

Reberc je, istovremeno, krivične prijave podneo i protiv Petera Toša, nekadašnjeg šefa kabineta Milana Kučana i predsednika kluba penzionisanih slovenačkih diplomata, kao i protiv Aljaža Gosnarja, generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Slovenije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Diplomata optužen za proneveru

Izvor: S media, 11.Avg.2010

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je podnelo krivičnu prijavu protiv jednog od svojih službenika u ambasadi u Madridu, a kako prenose mediji u Ljubljani, reč je o ambasadoru Peteru Reberecu...Kako navode slovenački mediji, Reberec je osumnjičen da je na sporan način...

Nastavak na S media...

Sudski sporovi tresu slovenačku diplomatiju

Izvor: Šumadija Press, 12.Avg.2010, 12:11

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova je podnelo krivičnu prijavu protiv svog ambasadora u Španiji, Petera Reberca, koji je istu takvu prijavu podneo protiv ministra spoljnih poslova.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.