Pušten jedan od prvih zatvorenika iz Gvantanama

Izvor: VOA, 06.Nov.2014, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pušten jedan od prvih zatvorenika iz Gvantanama

Jedan državljanin Kuvajta pušten je juče iz američke mornaričke baze u zalivu Gvantanamo, posle čega je u kontroverznom vojnom pritvornom centru na Kubi ostalo skoro 150 pritvorenika.

Sada 37-godišnji Fauzi Kalid Abdula al Avda ukrcao se na avion vlade Kuvajta i uputio se ka svojoj domovini, pošto je prethodno proveo skoro 13 godina u američkom pritvoru.

On je jedan od prvih zatvorenika dovedenih u Gvantanamo , pošto je pritvorni centar otvoren 2002. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << kako bi u njega bili smešteni strancui osumnjičeni za terorizam.

U dokumentima američkog Sekretarijata za odbranu, koji su nisu zapečaćeni za javnost, navodi se da je al-Avda  u avgustu 2001, putovao iz Kuvajta u Avganistan da možda prisustvuje "obuci terorista".

Takođe se navodi da je moguće da se borio na strani Talibana i al-Kaide, što on i dalje odbacuje.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.