OHR: Poređenje RS i NDH nije osnovna poruka Incka

Izvor: RTS, 11.Jan.2017, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OHR: Poređenje RS i NDH nije osnovna poruka Incka

Nakon što su iz Republike Srpske krenule reakcije zbog toga što je visoki predstavnik Valentin Incko uporedio Republiku Srpsku sa Nezavisnom državom Hrvatskom, iz OHR-a je saopšteno da "osnovna poruka nije trebalo da bude ovo poređenje".
"Fokus poruke visokog predstavnika bio je, kao što je visoki predstavnik i ranije često isticao, da se prekine s retorikom okrenutom ka podelama i da političari >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obeležavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tokom obeležavanja 9. januara bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud je tri puta doneo odluku o ovom datumu. U svakoj državi odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće za sve", piše u odogovoru OHR-a, prenosi BHRT.
Podsećamo, visoki predstavnik je komentarišući proslavu Dana Republike Srpske 9. januara rekao da za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu.
"Ako bismo počeli slaviti 'praznike' kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti", poručio je tada Incko.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OHR: Osnovna poruka Incka nije poređenje Srpske i NDH

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jan.2017

SARAJEVO - Nakon što su iz Republike Srpske krenule reakcije zbog izjave visokog predstavnika Valentina Inc u kojoj je "uporedio" Republiku Srpsku sa Nezavisnom državom Hrvatskom (NDH), iz OHR-a je za BHRT rečeno da osnovna poruka nije trebalo da bude ovo poređenje..."Fokus poruke visokog predstavnika...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Incko: Poređenje RS i NDH nije bila moja osnovna poruka

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jan.2017, 10:39

Nakon niza žestokih kritika vlasti i opozicije u Republici Srpskoj, zbog toga što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko uporedio taj entitet sa zločinačkom NDH, oglasio se i šef OHR koji tvrdi da to nije bila njegova osnovna poruka. “U mojoj izjavi nije bilo poređenja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.