Nove optužnice protiv Nikole Gruevskog i njegovih saradnika

Izvor: RTS, 29.Jun.2017, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove optužnice protiv Nikole Gruevskog i njegovih saradnika

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore je objavilo da će do kraja ovog meseca podneti 17 novih optužnica, u kojima su među optuženima bivši premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i funkcioneri njegove vlade i stranke.
Optužnicama su obuhvaćene 94 osobe i sedam firmi, rekla je specijalna tužiteljka Katica Janeva na konferenciji za novinare, koja je održana dan pre isteka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zakonskog roka u kojem specijalno tužilaštvo treba da podnese optužnice.

Tužilaštvo je, kako su preneli mediji, najavilo i da će od Krivičnog suda zatražiti da odredi pritvor za 18 osumnjičenih među kojima su funkcioneri sada opozicionog VMRO-DPMNE.
Na tom spisku se nalaze Nikola Gruevski, bivša ministarka policije Gordana Jankulovska, bivši šef državne bezbednosti i rođak Greuvskog Sašo Mijalkov, bivši ministar za transport i veze Mile Janakieski, donedavna ministarka kulture Elizabeta Kančevska Milevska, ali i glavni urednik televizije Sitel Dragan Pavlović, koji je poznat pod nadimkom Latas.
Specijalna tužiteljka Janeva je rekla da neće moći da bude podignuta optužnica za slučaj "Talir", u kojem je za nezakonito finansiranje stranke VMRO-DPMNE prvoosumnjičeni Nikola Gruevski, jer je rok za istragu bio previše kratak.
"Neko ko je u prethodnih osam godina vodio nezakonitu kampanju ne može da se istraži za jedan mesec", rekla je Janeva, ali je istakla da će istraga u tom i u drugim slučajevima biti nastavljena, jer je sadašnjim zakonskim rešenjima predviđeno da to tužilaštvo postoji još pet godina.
Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore formirano je dogovorom za rešavanje političke krize, nazvanim Dogovor iz Pržina, i imalo je rok od 18 meseci da podigne optužnice. Tužilaštvo je formirano da bi istražilo ko je u Makedoniji nezakonito prisluškivao od 2008. do 2015., kao i slučajeve kriminala koji se spominju u prisluškivanim razgovorima.
Nova vlada koju predvodi Socijdemokratski savez Makedonije, koji je i otkrio slučaj masovnog neovlašćenog prisluškivanja tokom vladavine Nikole Gruevskog, pokušava da pronađe zakonski način da Specijalno tužilaštvo može da nastavi da podiže optužnice.
Prema informacijama iz Specijalnog tužilaštva, do sada je preslušano oko 50 odsto prisluškivanih razgovora, koje je krajem 2015. nakon formiranja tog tužilaštva, dostavio lider SDSM Zoran Zaev. Od početka rada Specijalno tužilaštvo je naišlo na jak otpor i opstrukcije institucija vlasti i pravosudnih organa, koje je godinama čvrsto kontrolisao VMRO-DPMNE.
Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore je do sada podiglo tri optužnice, u kojem je u jednom prvoptuženi za naručivanje političkog nasilja Nikola Gruevski. Među optuženima u druga dva slučaja su i bivša ministarka policije Gordana Jankulovska i gradonačelnik Bitolja Vladimir Talevski.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.