Mediji u regionu o smrti Mire Stupice

Izvor: RTS, 19.Avg.2016, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji u regionu o smrti Mire Stupice

Vest o smrti srpske i jugoslovenske glumice Mire Stupice našla se u jednom trenutku na udarnim stranicama svih elektronskih medija u regionu.
Mediji navode da je Mira preminula samo dva dana nakon što je obeležila svoj 93. rođendan u kkrugu svojih najbližih i najmilijih.
Podsećaju i da je Mira, inače, rođena sestra takođe ranije preminulog glumca Bore Todorovića, rođena u Gnjilanu 1923. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Agencija Fena je prenela da njeni biografi beleže da su dva brata, Predrag i Zoran, umrli sa svega dve i tri godine, a nekoliko godina potom je rođen treći brat - Bora. U Gnjilanu je sa četiri godine gledala i prvu pozorišnu predstavu - "Boj na Kosovu" u izvođenju neke putujuće trupe.
Porodica se potom seli u Gornji Milanovac, na novo službovanje, gde joj 1932. godine od tuberkuloze umire otac. Samohrana majka Danica sa decom odlazi u Aranđelovac, pa u Beograd, gde će se Mira prepustiti magiji pozorišta.
Podseća se da je igrala u svim žanrovima, dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete "Joakim Vujić", nagrada "Pavle Vuisić", Festivala "Dani Zorana Radmilovića"...
Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana "Bakonja fra Brne", početkom pedesetih godina proššlog veka, a potom igrala u filmovima "Jara gospoda", "U mreži", "Stojan Mutikaša", "Hanka", "Delije", "Krvava bajka", "Doručak sa đavolom", a u novom milenijumu i u "Sedam i po" i "Paradi".
Od velikog broja televizijskih ostvarenja izdvaja se sigurno njena Kika Bibić iz "Bukvara", zahvaljujući kojoj su se mnogi opismenili.
O svojim životnim iskustvima pisala je u knjizi "Šaka soli", koja je doživela nekoliko izdanja.
Navodi se i da je u javnosti posledni put viđena u aprilu prošle godine na dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.