Incko: RS ima šansu da odustane od referenduma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2011, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko: RS ima šansu da odustane od referenduma

BANJA LUKA -

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da "rukovodstvo RS još ima šansu da preispita svoje postupke i povuče zaključke i odluku u vezi s referendumom".

"Nadam se da su svesni činjenice da su prešli mnoge dozvoljene granice, utvrđene Dejtonskim mirovnim sporazumom. Zaključci i odluka o referendumu usvojeni 13. aprila predstavljaju značajnu političku avanturu koja ugrožava sve što Dejtonski sporazum garantuje", rekao je Incko sarajevskom "Dnevnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << avazu".

"Videćemo u sledećih sedam dana hoću li morati da delujem. Nadam se da će čelni ljudi RS uvideti koliko je to što su naumili loš korak i sami delovati", dodao je Incko.

On je kazao da samo naivna osoba može verovati da takvo nepoštovanje najvažnijeg dokumenta za BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma, može proći bez posledica.

"Ne želim da budem primoran da koristim ovlašćenja mog mandata, ali imam svu podršku koja mi je potrebna da to učinim. Moja odgovornost kao visokog predstavnika je da osiguram poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i tu odgovornost neću izbegavati", poručio je Incko.

Incko je rekao da će predsednik RS Milorad Dodik tvrditi da su njegovi (Inckovi) postupci protiv RS.

"Tvrdim da bi nepreduzimanje mera bilo protiv interesa RS. Dejton mora biti zaštićen, njegovim ugrožavanjem na ovaj način otvara se 'Pandorina kutija'", dodao je Incko.

Prema njegovim rečima, pitanje koje se putem referenduma postavlja građanima RS ozbiljan je pokušaj narušavanja temelja države (BIH).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Incko:Rukovodstvo RS ima šansu da odustane od referenduma

Izvor: S media, 30.Apr.2011

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da rukovodstvo RS još ima šansu da preispita svoje postupke i povuče zaključke i odluku u vezi s referendumom. Svako nepoštovanje Dejtonskog sporazuma ne može proći bez posledica, naglasio Incko. ..Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio...

Nastavak na S media...

Incko: Smena Dodika nije isključena

Izvor: B92, 30.Apr.2011

Sarajevo -- Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko preti da će smeniti predsednika RS Milorada Dodika zbog najavljenog referenduma u Republici Srpskoj...Incko je za "Dnevni avaz" rekao da najavljeni referendum u Republici Srpskoj kojim se osporava postojanje Suda BiH i Državnog tužilaštva...

Nastavak na B92...

Blokada Dodikove imovine zbog referenduma?

Izvor: Vesti-online.com, 01.Maj.2011, 03:29

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da odluku o referendumu u Republici Srpskoj (RS) o Sudu i Tužilaštvu BiH neće doneti do sledećeg četvrtka, kada u Sarajevu zaseda Savet za primenu mira (PIC) u BiH.

Nastavak na Vesti-online.com...

Incko: Odluku o referendumu posle sednice PIC-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Maj.2011

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je u subotu uveče da odluku o referendumu u Republici Srpskoj (RS) o Sudu i Tužilaštvu BiH neće doneti do sledećeg četvrtka, kada u Sarajevu zaseda Savet za primenu mira (PIC) u BiH. "Mišljenje ambasadora PIC-a sasvim je jasno kada je reč o...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.