HDZ protiv vlade sa SDP-om

Izvor: RTS, 14.Dec.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HDZ protiv vlade sa SDP-om

Predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da ta stranka ne prihvata tripartitnu vladu sa SDP-om, ali da je "za neke druge oblike saradnje".
"Tripartitna vlada je 'pase' s obzirom na odbijanje SDP u subotu. Mi pozivamo na dalje razgovore kolege iz Mosta i ako s njima formiramo saborsku većinu, mislim da će Hrvatskoj biti potreban konsenzus, a to uključuje i treću stranu", rekao je Karamarko novinarima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Lider HDZ-a posle sednice predsedništva stranke na kojoj se raspravljalo o zahtevu Mosta za formiranje tripartitne vlade koju bi vodio nestranački premijer, rekao je da je ta stranka spremna da razgovara o rešenju s nestranačkim premijerom.
Na pitanje o izjavi predsednika SDP-a i premijera Zorana Milanovića da HDZ ni s Mostom nema potrebnih 76 glasova podrške u Saboru za formiranje vlade, Karamarko je rekao da Milanovićeve izjave nemaju veze sa stvarnošću i da će HDZ, ako se dogovori s Mostom, imati podršku više od 80 poslanika.
Zaključci sa sastanka HDZ biće objavljeni i prosleđeni Mostu večeras. HDZ i SDP do večeras treba da se izjasne o predlogu Mosta nezavisnih lista o formiranju tripartitne vlade koju bi vodio nestranački premijer.
SDP je u subotu odbacio ideju saradnje s HDZ-om, ali su istakli da su otvoreni za razgovore o formiranju vlasti s Mostom.
Zajedničkim razgovorom sa Milanovićem i Karamarkom predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas nastavlja treći krug konsultacija o mandataru, jer su prethodna dva kruga pokazala da niko nema podršku za sastavljanje vlade. S ostalim strankama i poslanicama razgovaraće u utorak.
Prethodno se sastala s petoro profesora ustavnog prava da bi se konsultovala o daljim potezima ako i dalje ostane situacija da niko nema dovoljnu podršku od 76 glasova za formiranje vlade.
Ustavna stručnjakinja Sanja Barić rekla je novinarima da predsednica može da raspiše izbore ako se ne pojavi mandatar ili kasnije ne izglasa vlada, čak i ako se konstituiše Sabor. Ona je rekla da predsednica može da imenuje privremenu nestranačku vladu i dodala da još ima vremena za pregovore, a da bi odluka mogla da bude doneta oko praznika, možda i u januaru.
Dva sata pred početak konsultacija kod hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović o izboru mandatara, lider koalicije "Hrvatska raste" i aktuelni pemijer Zoran Milanović je na svom Fejsbuk profilu napisao da ima još jednu podršku, koja će mu omogućiti da formira novu vladu. Komentarišući odluku Glavnog odbora SDP-a da odbije predlog MOST-a za učešće u tripartitnoj vladi s HDZ-om, Milanović je naveo da je Glavni odbor SDP Hrvatske poslao vrlo jasnu poruku kojom nikoga ne vređa, nikoga ne pokušava da likvidira ni fizički ni politički, nego samo želi da nastavi razgovor o formiranju Hrvatskog sabora.
"To je ponašanje jedne zrele i jake stranke u ovom trenutku najjače i najzrelije stranke koja želi dati svoj doprinos", napisao je Milanović i dodao da je dobio još jednu podršku za mandatara.
Leva koalicija Hrvatska raste okupljena oko SDP-a na izborima je osvojila 56 mandata, a trenutno raspolaže podrškom 66 poslanika, dok desna Domoljubna koalicija okupljena oko HDZ-a ima 59 poslanika.
Most, od kojeg zavisi formiranje vlade, na izborima je osvojio 19 mandata, ali je posle sukoba u toj stranci ostao na 15 poslanika. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karamarko: Ne prihvatam vladu sa SDP

Izvor: B92, 14.Dec.2015

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko izjavio je da ta stranka ne prihvata tripartitnu vladu sa SDP, ali da je "za neke druge oblike saradnje"..."Tripartitna vlada je 'pase' s obzirom na odbijanje SDP u subotu. Mi pozivamo na dalje razgovore kolege iz Mosta i ako s njima formiramo saborsku većinu, mislim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.