Milanović: Mandatar mogu biti ja ili Karamarko

Ni na današnjim konsultacijama predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, lidera koalicije "Hrvatska raste" Zorana Milanovića i Domoljubne koalicije Tomislava Karamarka ništa nije dogovoreno jer i dalje niko nema većinu od 76 poslanika.

Lider Socijaldemokratske partije i premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da mu nije jasno zašto su išli na konsultacije kada niko nema većinu i najavio da to sutra neće učiniti, prenosi HRT.

On smatra da mandatar za sastav nove Vlade mogu biti samo on ili Karamarko, pod uslovom da obezbede većinu, a da koalicija Most nema legitimitet da dobije mandatara.

Kaže da ovo što se sada nudi, premijera svodi na nekakvog, zadnjeg kineskog cara.

"Zna se koje su odgovornosti premijera. Premijer nije prvi među jednakima, on je više od toga i treba ga kontrolisati. Karamarko i ja u ovom trenutku imamo legitimitet koga god to bolelo", rekao je Milanović, dodajući da treba vršiti pritisak na poslanike. 

Milanović je rekao i da u Ustavu nema roka u kojem neko treba da dobije mandat, a ne piše ni da predsednica može da sazove Sabor i raspiše izbore. Zaključci ustavnih stručnjaka, koji su danas bili na sastanku kod predsednice, ni na šta ne obvezuju, ocenio je Milanović.

Karamarko nije davao izjave, uz obrazloženje da žuri u centralu Hrvatske demokratske zajednice na nastavak sastanka.

Uoči novog kruga konsultacija sa parlamentarnim strankama i izabranim saborskim poslanicima, Grabar-Kitarović je razgovarala sa profesorima ustavnog prava i na sastanku je zaključeno da sednicu Sabora, posle neuspešnog konstituisanja 8. decembra, sada može sazvati samo predsednica.

Prema mišljenju stručnjaka ustavnog prava, samo predsednica može raspisati nove izbore, a može i formirati tehničku vladu, čak i ako se Sabor u međuvremenu konstituiše.

HDZ protiv vlade sa SDP-o

Nešto ranije, predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da ta stranka ne prihvata tripartitnu vladu sa SDP-om, ali da je "za neke druge oblike saradnje".

"Tripartitna vlada je 'pase' s obzirom na odbijanje SDP u subotu. Mi pozivamo na dalje razgovore kolege iz Mosta i ako s njima formiramo saborsku većinu, mislim da će Hrvatskoj biti potreban konsenzus, a to uključuje i treću stranu", rekao je Karamarko.

Lider HDZ-a posle sednice predsedništva stranke na kojoj se raspravljalo o zahtevu Mosta za formiranje tripartitne vlade koju bi vodio nestranački premijer, rekao je da je ta stranka spremna da razgovara o rešenju s nestranačkim premijerom.

Na pitanje o izjavi predsednika SDP-a i premijera Zorana Milanovića da HDZ ni s Mostom nema potrebnih 76 glasova podrške u Saboru za formiranje vlade, Karamarko je rekao da Milanovićeve izjave nemaju veze sa stvarnošću i da će HDZ, ako se dogovori s Mostom, imati podršku više od 80 poslanika.

Zaključci sa sastanka HDZ biće objavljeni i prosleđeni Mostu večeras. HDZ i SDP do večeras treba da se izjasne o predlogu Mosta nezavisnih lista o formiranju tripartitne vlade koju bi vodio nestranački premijer.

SDP je u subotu odbacio ideju saradnje s HDZ-om, ali su istakli da su otvoreni za razgovore o formiranju vlasti s Mostom.

Dva sata pred početak konsultacija kod hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović o izboru mandatara, lider koalicije "Hrvatska raste" i aktuelni pemijer Zoran Milanović je na svom Fejsbuk profilu napisao da "ima još jednu podršku", koja će mu omogućiti da formira novu vladu.

Leva koalicija Hrvatska raste okupljena oko SDP-a na izborima je osvojila 56 mandata, a trenutno raspolaže podrškom 66 poslanika, dok desna Domoljubna koalicija okupljena oko HDZ-a ima 59 poslanika.

Most, od kojeg zavisi formiranje vlade, na izborima je osvojio 19 mandata, ali je posle sukoba u toj stranci ostao na 15 poslanika. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије