Izvor: B92, 01.Avg.2009, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gej brakovi u Albaniji?

Tirana -- Albanija bi mogla biti prva balkanska zemlja koja će dozvoliti brakove između osoba istog pola, pošto je premijer Sali Beriša najavio donošenje takvog zakona.

Beriša je zakon o legalizaciji gej brakova najavio u saopštenju objavljenom na internet stranici albanske vlade. Premijer, čija je Demokratska stranka ima većinu u parlamentu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priznaje da bi takav predlog "mogao da izazove polemike i negativne rekacije" ali naglašava da je "diskriminacija neprihvatljiva".

Beriša, kako prenosi Bi-Bi-Si, navodi da u Albaniji postoji "određen stepen netrpeljivosti prema manjinama" i poziva sunarodnike da poštuju standarde koji postoje u drugim evropskim zemljama.

Ukoliko zakon o homoseksualnim brakovima bude usvojen, Albanija će postati prva većinski muslimanska zemlja u kojoj je donet takav zakon.

Agencija Rojters navodi da je Beriša ovim saopštenjem iznenadio ne samo konzervativno albansko društvo, nego i nevladine organizacije koje su napisale predlog zakona protiv diskriminacije nacionalnih manjina i drugih manjinskih zajednica uključujući i homoseksualce.

Predstavnici islamske i katoličke verske zajednice odmah su najavili da će se odlučno suprotstaviti donošenju takvog zakona.

Nakon pada komunizma u Albaniji je 1995. godine ukinut zakon iz vremena Envera Hodže po kojem je homoseksualnost bila kažnjavana zatvorskim kaznama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanija za legalizaciju homoseksualnih parova

Izvor: Blic, 31.Jul.2009, 09:20

Albanske vlasti se zalažu za legalizaciju homoseksualnih brakova, izjavio je albanski premijer Salji Beriša, a prenosi njegov kabinet u saopštenju objavljenom danas u Tirani...Albanski parlament uskoro će da raspravlja o nacrtu zakona kojim se izjednačavaju prava homoseksualnih i heteroseksualnih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.