Džimi Karter - propovednik iz Plejnsa

Izvor: VOA, 06.Okt.2014, 03:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džimi Karter - propovednik iz Plejnsa

Baptistička crkva Maranta u gradiću Plejns možda nije najveća crkva u ovom gradu sa 766 stanovnika, ali je jedna od najvećih turističkih atrakcija. Razlog je što veronauku u njoj predaje bivši predsednik SAD.

U Sjedinjenim Državama je uobičajna pojava da turisti u velikom broju posećuju atrakcije povezane sa američkim predsednicima. Pojedine su u privatnom vlasništvu, dok su neke pod upravom Nacionalne službe za parkove ili Nacionalnog arhiva. Većina pak privlači >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << biznise i posetioce u gradove u kojima se nalaze. Jedan predsednički rodni grad ima jedinstvenu ponudu za posetioce.

Narednik u američkoj vojci Sudir Šresta daleko je od svoje domovine.

“Došao sam ovdje iz Nepala.”

Jednog sparnog nedeljnog jutra, oko 13 hiljada kilometara daleko od njegovog rodnog mesta, ovaj imigrant iz države u kojoj prevladava hinduistička vjera, stoji u dugom redu da bi ušao u jednu protestantsku crkvu u udaljenom dijelu američke savezne države Džordžije. To nije neuobičajna pojava u malom gradu Plejns.

“Svi koji smo u ovom svetilištu uhvatićemo se za ruke i zahvaliti se ovom vojniku na njegovoj službi.”

Džen Vilijams je članica baptističke crkve Maranta, koja možda nije najveća od osam crkvi u ovom gradu sa 766 stanovnika, ali je jedna od najvećih turističkih atrakcija. Narednik Šresta je to znao prije nego što je došao ovdje.

Reč je o iskustvu koje vas obogaćuje i koje vam menja život. U pitanju je jedinstvena prilika.”

Maranta nije samo crkva, već i forum za tekuću istoriju i izvor profita za lokalnu ekonomiju. Razlog je što vjeronauku u ovoj crkvi predaje bivši predsjednik Sjedinjenih Država Džimi Karter.

Maranta ima oko 150 članova, od kojih se 20 do 30 može vidjeti ovdje svake nedelje. Međutim, kada predsjednik Karter podučava vjeronauku, teško je naći slobodno mjesto u crkvi.

“Veliki broj ljudi mi kaže da nikada nisu bili u crkvi i da su došli ovdje samo da bi čuli kako političar podučava o Bibliji.”

Vjera je centralni dio života Džimija Kartera, prije nego što je izabran za predsjednika 1977. i nakon što je napustio Bijelu kuću. Karter još od svoje 18. godine predaje neki oblik vjeronauke. Danas, kada ima devedeset godine, njegova učionica je veća nego ikada i raznovrsnija.

Džen Vilijams kaže da na času možete da čujete mnogo više od pukog recitovanja stihova iz Biblije.

“Nekada imate predavanje o savremenoj istoriji.  Za ISIS sam saznala na jednom od njegovih predavanja, kao i o potezima koje bi Sjedinjene Države trebalo da preduzmu.”

Iako je posjetio više od 140 zemalja i još je aktivan na čelu Karter centra, Džimi Karter i dalje živi u istom malom gradu u kojem je rođen. Oni koji dolaze u Plejns imaju priliku ne samo da vide mjesto koje je uticalo na život bivšeg predsjednika, već i njega samog.

“Želio sam da ga vidim lično, ne samo da ga gledamo na televiziji, čitam ono što je napisao ili slušam vijesti. Ovo je bila prilika da direktno čujem šta ima da kaže”, kaže Sudir Šresta.

Kada narednik Šresta bude posjetio porodicu i prijatelje u Nepalu, imaće nešto više od razglednice ili suvenira kada im bude pričao o svojoj posjeti Plejnsu. Imaće fotografiju na kojoj stoji pored bivšeg Vrhovnog komandanta Sjedinjenih Država, u jedinom mjestu u svijetu gdje je to moguće uraditi.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.