Izvor: B92, 23.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Podmornice na poklon

Split -- Načelnik crnogorskog generalštaba izjavio je da će mornarica Crne Gore, nakon Slovenije, po jednu malu podmornicu tipa Tisa pokloniti Hrvatskoj i Srbiji.

"Imamo četiri podmornice istog tipa i dobronamerno želimo da one postanu muzejski eksponati. O tome smo razgovarali s predstavnicima udruženja podmorničara u Srbiji i Sloveniji, a nedavno i s predstavnicima Hrvatske vojske", rekao je Dragan Samardžić u Tivtu, a prenosi Slobodna Dalmacija.

"Ideja je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da četiri države dobiju po jednu takvu podmornicu tako da bi podmornica oznake 911, odnosno Tisa, ostala u Tivtu i budućem Nautičkom muzeju Porto Montenegra, dok bi po jednu poslali u Beograd, te u Sloveniju i Hrvatsku", dodao je viceadmiral Samardžić.

Osamdesetih godina prošlog veka za Jugoslovensku mornaricu izgrađeno je ukupno šest podmornica klase Tisa dužine 18,8 i širine 2,7 metra, te visine 3,4 metra.

Puni im je deplasman 87,6 tona, a vojni stručnjaci bivše Jugoslovenske mornarice ističu da su namenski građene da "u slučaju rata mogu do obale Italije prevesti podmorske diverzante kako bi tamo tajno položili manja minska polja".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cna Gora poklanja podmornice Srbiji i Hrvatskoj

Izvor: 24sata, 22.Feb.2009, 18:37

"Imamo četiri podmornice istog tipa i dobronamjerno želimo da one postanu muzejski eksponati. O tome smo razgovarali s predstavnicima udruga podmorničara u Srbiji i Sloveniji, a nedavno i s predstavnicima Hrvatske vojske", rekao je on u Tivtu.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.