Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH potpisala sporazum sa EU

LUKSEMBURG - Predsedavajući Saveta ministara Nikola Špirić i komesar EU za proširenje Oli Ren, potpisali su u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa Evropskom unijom.

Svečanom činu prisustvovali su visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbedonosnu politiku Havijer Solana, ministar inostranih poslova Slovenije, koja predsedava EU, Dimitrij Rupel, predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Miroslav Lajčak i ambasadori svih 27 zemalja članica EU.

Čestitajući građanima i liderima BiH na potpisivanju sporazuma, Ren je naglasio da je to "prekretnica, koja označava početak nove faze u našim odnosima. To je, istovremeno, i pravi ulazak u proces ka budućoj kandidaturi za članstvo u EU. Želim da čestitam na ovom uspehu i Sloveniji, što je u svom mandatu potpisala sporazum i sa Srbijom i BiH. Sporazum će doneti dobrobit građanima BiH , jer će promovisati reforme koje će pomoći ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta i poboljšanje životnog standarda", rekao je Ren.

On je dodao da još puno posla treba da se uradi, kao i da se, da bi se Sporazum sproveo, moraju usvojiti neki zakoni i ojačati institucije.

"Nema vremena za odmor, nema vremena za uživanje u lovorikama, vreme je da se ova energija iskoristi i da se gradi pravi koncenzus u vezi sa traženim reformama za EU. Ipak, danas je dan za slavlje , ovo je veliki evropski dan za BiH", kaže Ren.

Izražavjući zadovoljstvo što je potpisao SSP, predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić istakao je da je to izuzetno značajan dan za BiH, čiji građani su na ovaj trenutak dosta dugo čekali.

"Ovim činom, vrata evropske budućnosti za BiH se otvaraju i drago mi je što vidim da svi zajedno možemo raditi za prosperitetniju budućnost svih građana BiH. To znači da ćemo zadovoljiti sve potrebne kriterijume i radićemo ka unapređenju kvaliteta života ljudi u BiH", rekao je Špirić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić izrazio je zahvalnost svima koji su pomogli da BiH dođe do ovog istorijskog trenutka, pri čemu je posebno istakao ulogu Havijera Solane, Dimitrija Rupela, Olija Rena, visokog predstavnika Miroslava Lajčaka i ambasadoru EU u BiH Dimitrosa Korkulasa.

"Građani BiH žele bezbednost i stabilnost, bolju privredu i obrazovanje i bolji život. Očekujemo i više demokratije, vladavine zakona i poštivanje međunarodnog prava, što posebno nije prisutno u BiH, posebno kada je reč o presudi Međunarodnog suda pravde od prošle godine, što je, po meni, zaboravljeno i nije dobilo pažnju koju zaslužuje, a što je povezano sa Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma da se izbeglice moraju vratiti u svoje predratne domove, a što još nije ostvareno", rekao je Silajdžić.

On je napomenuo da u BiH treba više građana, koji imaju pravo da u EU ulaze kao evropski građani.

RS pozdravlja potpisivanje SSP-a

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom važan događaj za sve u BiH i za samu RS.

"Mi od početka podržavamo taj proces ugovornog odnosa sa EU i sada moramo da donesemo veoma važne odluke u implementaciji sporazuma i mi to želimo da uradimo", kazao je Dodik.

On je naveo da "put ka Evropi nije put promene unutrašnjeg uređenja BiH", upozoravajući da RS neće prihvatiti pokušaje da se evropske integracije iskoriste za dodatnu centralizaciju BiH.

Premijer RS je pozvao na saradnju, koordinaciju i kompromise u BiH, poručujući da je Vlada RS spremna da preuzme svoj deo odgovornosti na ispunjavanju uslova za dalje evropske integracije.

Predsednik RS Rajko Kuzmanović izjavio je da je RS "nedvosmisleno pokazala da je opredeljena za evropsku perspektivu BiH, u kojoj će biti uvažena njena ustavna pozicija kao konstitutivnog dela BiH".

Predsednik parlamenta RS Igor Radojičić ocenio je da je potpisivanje SSP-a sa EU "značajan momenat za BiH, posle čega se otvara potpuno novo poglavlje za zemlju".

Prema njegovim rečima, BiH je "u veoma značajnom momentu, praktično jednoj prelomnici između dva perioda".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BiH potpisuje predprijemni sporazum sa EU

Izvor: Southeast European Times, 16.Jun.2008

16/06/2008..SARAJEVO, Bosna i Hercegovina (BiH) -- Premijer Nikola Špirić potpisaće dugo očekivani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU na svečanosti u ponedeljak (16. juna) u Luksemburgu. Mada bi do stvarnog članstva u EU mogla da prođe decenija, privremeni sporazum o primeni...

Nastavak na Southeast European Times...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.