Izvor: B92, 25.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera oko falsifikovanja dokumenata

Banjaluka -- Aferu oko izdavanja originalnih dokumenata BiH sa falsifikovanim imenima, do kojih su došli i kriminalci iz Srbije, premijer RS ocenjuje kao neprihvatljivu.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIP) juče su uhapsili tri lica, a tužilaštvo je saslušalo dva visoka službenika MUP-a Republike Srpske. Iako su malverzacije sa izdavanjem dokumenata dokazane, premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je ovu akciju neprihvatljivom.

U akciji su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uhapšeni načelnik sektora uniformisane policije Bjeljine Goran Đelmić i zamenik komandira policije u Janji kod Bjeljine Tomo Mačar, a privedena je i bivša službenica Centra za izdavanje ličnih dokumenata Dragana Knežević.

Istovremeno, u tužilaštvu Bosne i Hercegovine ispitani su visoko pozicionirani službenici MUP-a Republike Srpske Dragi Milošević i Slobodan Nikić.

Svi oni dovode se u vezu sa zloupotrebom sistema za izdavanje dokumenata u nekoliko gradova, potvrdio je portparol tužilaštva Boris Grubešić.

"Ova poslednja akcija, koja je deo istrage koja se odnosi na zloupotrebu sistema za izdavanje osnovnih dokumenata, sa posebnim akcentom na zloupotrebe koje se mogu dovesti u vezu sa pomaganjem u skrivanju osoba optuženih od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju”, rekao je on.

Uhapšena lica se sumnjiče da su pripadala mreži korumpiranih službenika i njihovih pomagača koji su omogućili većem broju lica da dobiju originalne dokumente BiH sa lažnim imenima.

Među njima je i nekoliko desetina poznatih pripadnika srpskog podzemlja. Cena tih dokumenata iznosila je 2.000 evra.

Iako su te malverzacije dokazane, premijer RS Milorad Dodik osudio je tu akciju i poručio da je neprihvatljivo da pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH ulaze u policiju RS.

"Ovde hoće da se pokaže Republici Srpskoj kako postoji neka famozna priča o SIP-i koja može da uradi šta god hoće, samo je važno da imate stranog tužioca koji će vam tamo neki nalog dati da možete da upadnete gde god hoćete”, smatra Dodik.

Ova afera, međutim, nanela je veliku štetu kredibilitetu bosanskohercegovačkih bezbednosnih službi i sistemu za izdavanje dokumenata. Upravo zbog ovog slučaja proces ublažavanja viznog režima za građane BiH mogao bi potrajati mnogo duže nego za sve druge balkanske zemlje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Premijer RS Dodik protiv akcije SIPA-e u Bijeljini

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Mar.2009, 23:37

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Prijedoru da je za njega neprihvatljiva jutrošnja akcija Državne agencije istrage i zaštitu (SIPA) u kojoj su uhapšeni radnici Centra javne bezbjednosti (CJB) Bijeljina Goran Đenilić i Tom Ma ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.