Stepovanje u Filharmoniji

Izvor: Story, 19.Maj.2015, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stepovanje u Filharmoniji

Beogradska filharmonija će svirati u plesnim ritmovima, od valcera do stepa, na pretposlednjem koncertu iz ciklusa „Bizarrte“, u petak, 22. maja u Kolarcu od 20 časova.

Foto: Promo

 Pod dirigentskom palicom Hauarda Grifitsa, centralno mesto programa zauzima pravi kuriozitet, Koncert za step igrača i orkestar, sa solistkinjom Mareje Ni.

Da se u Filharmoniji može virtuozno svirati i nogama, dokazaće ova jedinstvena step igračica iz Holandije. Odličnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << tehniku i kreativnost, Mareje Ni će pokazati u retko izvođenom delu američkog kompozitora Mortona Gulda. Step igrač je u ulozi soliste i izražava se isključivo ritmom, tako da će orkestar Filharmonije pratiti umetnicu čiji su glavni instrument njena stopala. Različiti plesni taktovi su tema koncerta, a uz dirigenta Grifitsa, orkestar će pokazati najinteresantnije primere tretmana plesa u simfonijskom žanru. Prvi ples pripada Kavaljeru s ružom, sviti iz opere Riharda Štrausa, a nakon veselog i ritmičnog stepovanja, orkestar izvodi Betovenovu Sedmu simfoniju, koja je nazivana “apoteozom plesa”.

“Valceri iz Kavaljera s ružom, Riharda Štrausa, predstavljaju parodiju čuvenih valcera Johana Štrausa. U Guldovom Step koncertu, plesač je u ulozi soliste umesto muzičara i u svom ritmičkom izražavanju ima puno prostora za improvizaciju. Betovenova Sedma simfonija je u celosti prožeta pokretom i svi njeni stavovi su bazirani na igri. Siguran sam da će publika cupkati u plesnom taktu, kao i ja za dirigentskim pultom“, kaže maestro Grifits, kome je ovo drugi nastup sa orkestrom Filharmonije.

Ciklus koncerata “Bizarrte” već treću sezonu predstavlja neverovatne muzičke pojave ili veštine umetnika. Nakon atraktivnog Koncerta za step igrača i orkestar, popularnu seriju koncerata završava nesvakidašnji mađarski virtuoz na tubi i njenim pretečama, Roland Sentpali, 5. juna.

Nastavak na Story...






Povezane vesti

Koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2015, 14:51

Koncertom koji će se održati u nedelju, 24. maja u novosadskoj Sinagogi s početkom u 20 časova, Vojvođanski simfonijski orkestar zaokružiće još jednu uspešnu koncertnu sezonu...Nakon što je u martu 2014. boravio u našem gradu kao član žirija na internacionalnom pijanističkom takmičenju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.