Šokantne činjenice o organizmu koje niste znali

Izvor: 24sata, 24.Sep.2014, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šokantne činjenice o organizmu koje niste znali

Ljudsko telo je neverovatan mehanizam. Otkrivamo vam nekoliko činjenica koje sigurno niste znali, a pomoći će vam da na svoj organizam gledate potpuno drugim očima.

- Mišići u oku se pomeraju 100.000 puta dnevno. Da bi vaše noge isto toliko vežbale, morali biste da pređete čak 100 kilometara.

- U vašem pupku se nalaze hiljade bakterija koje bi mogle da formiraju ekosistem veličine prašume.

- Tokom života proizvedete toliko pljuvačke da biste >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << mogli da napunite bazen.

- Ljudski nos zapamti 50.000 različitih mirisa.

- Krvna zrnca pređu kroz ceo organizam za 20 sekundi.

- Odrasla osoba ima sedam oktiliona atoma.

- Bebe imaju 60 kostiju više od odraslih ljudi.

- Uprkos tome šta ste do sada znali i šta su vas učili, imate više od pet čula. Stavite ruku nekoliko centimetara od izvora toplote. Nijedno od vaših čula neće vas "upozoriti" da možete da se opečete. Međutim, ipak sa određene udaljenosti osećate opasnost i nećete ga dodirnuti, i to zahvaljujući dodatnom čulu - toplotnim senzorima u koži.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.