I ove stvari iz vaše kuće imaju rok trajanja

Izvor: Mondo, 10.Jan.2017, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I ove stvari iz vaše kuće imaju rok trajanja

Verovatno vam nikad ne bi palo na pamet da peškiru, jastuku ili produžnom kablu može da istekne rok trajanja. Pogledajte koje sve predmete u domaćinstvu treba redovno menjati, bez obzira na to što možda deluju "kao novi".

Foto: MONDO / Mario Milojević

Jastuci

Vremenom, jastuci postaju "rasadnik" grinja, a mogu da izazovu i bolove u vratu zbog toga što se deformišu od korišćenja. Treba ih menjati na dve do tri godine.

Papuče
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Papuče bi trebalo menjati na šest meseci. Čak i ako ih redovno perete, one su sjajna podloga ta razvoj gljivica.

Kuhinjski (i svi drugi) sunđeri

Sunđeri su idealno mesto za razvoj gljivica i buđu. Nemojte ih koristiti duže od dve nedelje.

Peškiri

Vlažni peškiri su idealno stanište za bakterije i gljivice, a tu činjenicu ne menja ni redovno pranje. Stare peškire trebalo bi zameniti novim bar jednom u tri godine.

Četkica za zube

Četkicu za zube promenite čim se malo ofuca. Ali, čak i ako i dalje izgleda "kao nova" posle tri meseca vreme je za "smenu generacija". Ako u međuvremenu dobijete grip ili zakačite neki drugi virus, čim ozdravite menjajte i četkicu za zube.

Hidrogen

Nakon otvaranja, hidrogen se može bezbedno koristiti još dva meseca. Posle toga, tehničiki nije štetan, ali gubi svojstva i pretvara se u običnu vodicu. Ukoliko je flašica neotvorena, može potrajati godinu dana.

Četka za kosu

 Četku za kosu trebalo bi da čistite najmanje jednom nedeljno, a jednom godišnje častite se novom. Ako je u pitanju četka od prirodne dlake, trebalo bi da je promenite jednom u sedam ili deset meseci.

Parfemi

Parfemi koji sadrže esencijalna ulja mogu da traju do tri godine ako ih niste otvarali, i dve godine ako ste ih "načeli". Toaletne vode ok su četiri godine ako su neotvorene, ili do dve godine ako ste ih otvorili.

Cucle varalice za bebe

Varalice na bazi lateksa morate menjati na dve do pet nedelja, bez obzira na to koliko ih dete često koristi. Lateks lako puca, a te pukotine su idealno mesto za razmnožavanje bakterija.

Auto sedišta za decu

Vremenom, plastika i pena od kojih su napravljena auto sedišta za decu propadaju, gube formu i čvrstinu, tako da posle šest do deset godina više ne pružaju dovoljno dobru zaštitu. Auto sedište odtuda je jedna od onih stvari koje je bolje kupiti nove nego polovne.

Brushalter

Kad brushalter izgubi oblik, elastičnost i formu, kad počne da vas "grebucka" na šavovima, vreme je da kupite novi. U zavisnosti od toga koliko ga često nosite, to će se desiti posle godinu, dve korišćenja.

Patike za trčanje

Ako redovno idete na trčanje, rok upotrebe im je oko godinu dana, odnosno oko 450 pretrčanih kilometara. Posle toga, počinju da gube formu, dolazi do zamora materijala, ne pružaju stopalu dovoljnu potporu, pa vas mogu boleti zglobovi.

Začini

Vremenom gube miris i ukus. Rok trajanja im je između jedne i tri godine. Mleveni začini traju i kraće - do šest meseci.

Brašno

Meko brašno možete da čuvatie do šest meseci, a oštro oko godinu dana.

Aparat za gašenje požara

Ukoliko je oštećen, recimo, ako su se pojavile pukotine na crevu, zamenite ga odmah. Ukoliko nema vidljivih oštećenja može trajati 15 godina.

Produžni gajtani

Svi produžni gajtani imaju određeni kapacitet. Ako ga prekoračite, rizikujete mnogo i zato je bolje menjati ih na svakih godinu ili dve dana.

Sredstva za dezinfekciju

Sredstva za dezinfekciju gube snagu tri meseca nakon otvaranja. Neće se pokvariti, ali posle tog roka više neće biti toliko efikasna.

Sredstva protiv komaraca

Posle dve godine neće tako efikasno rasterivati male krvopije.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Oprezno s papučama, brašnom, parfemima: I ovih 18 stvari u vašem domu ima rok trajanja!

Izvor: Story, 10.Jan.2017

Verovatno vam nikad ne bi palo na pamet da peškiru, jastuku ili produžnom kablu može da istekne rok trajanja. Ipak, da biste sačuvali zdravlje, i na to morate pripaziti.

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.