General i pekar

Izvor: Vesti-online.com, 02.Maj.2016, 06:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General i pekar

Juče su nostalgičari jednog zanimljivog vremena proslavljali njihov Prvi maj, a malo ko se prisetio kako je upravo na današnji dan, 2. maja 1999. godine, jedan pukovnik našeg podneblja, Zoltan Dani, bio komandir baterije koja je iznad Srema oborila američki F-16 u njegovoj misiji bombardovanja Srbije.

Pisano podsećanje na taj događaj - rukopis Aleksandra Apostolovskog - slučajno mi je palo u ruke i da živimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na nekom drugom mestu, u neko drugo vreme, zasluživalo bi mesto u Panteonu, visilo na Kipu slobode u Njujorku; na Aleksandrijskom stubu u Rusiji; na Nelsonovom spomeniku u Londonu ili na grudima Beograda Pobednika ispod Kalemegdana...

Zoltan Dani bio je pukovnik Jugoslovenske narodne armije, koji je - podseća Apostolovski - oborio onaj "nevidljivi" američki F-117A, ali njegova jedinica i F-16, koji je doletao da ubije i ruši po Srbiji. Tim "fantomom" je upravljao pilot, Dejvid Goldfejn. Njegov pogođeni "fantom" uspeo je da još malo plovi po nebu, pre nego što se srušio, a Dejvid katapultirao. Ostatak priče ispisalo je vreme.

Gde su danas Dejvid i Zoltan?

Goldfejn nosi na ramenima epolete sa četiri zvezdice - najviši generalski čin u američkoj vojsci, a sada je predložen za načelnika Generalšaba vazduhoplovnih snaga SAD. Zoltan je završio u jednoj pekari da tamo peče burek sa sirom. Ražalovan je, živi u dubokoj penziji... Tako mu i treba kada se drznuo da obara američki avion...

Poučna priča. Naša priča. O Nama i Njima, tamo. Poruka i pouka priče je da nije u pitanju na kojoj su strani bili naš pukovnik i njihov general, nego kakve su im strane i na koju stranu sveta gledaju. Jer, obojica su samo vršili svoj posao.

U knjizi "Šta Evropa želi" Slavoj Žižek i Srećko Horvat oživljavaju nam priču iz vremena vojne diktature u Čileu, gde se jedan mučitelj - Solimano - iživljava nad žrtvom, nekim jadnikom po imenu Horhe: "Ako me ikada sretneš van ovih zidina, šta ćeš da mi učiniš", Horhe"? Žrtva mu odgovara da mu ništa ne bi učinio nažao jer, budući da je po profesiji lekar, on samo pomaže ljudima. "Eto vidiš "- reći će mučitelj - "i ja i ti imamo svoj poziv i samo vršimo svoj posao."

Američki pilot je vršio svoj posao; u njegovoj zemlji postao je heroj-general i dobio četiri zvezdice. Naš heroj je prvi čovek na svetu koji je uspeo da obori "nevidljivi" američki bombarder u odbrani otadžbine i završio u pekari. Obojica su samo vršili svoje zadatke i imali svoj poziv. Samo što je jedan bio na "pravoj" strani, a dugi na "pogrešnoj". Ta "pogrešna" strana, koja je oborila američki avion, završila je u pekari; "Prava" strana - ona koja drži do sebe i svog dostojanstva - prikačila je četiri zvezdice njenom pilotu oborenog aviona, u misiji bombardovanja tuđe zemlje.

Da je kojim slučajem oborio ruski avion, Zoltan bi dobio - pogotovo u današnjem Beogradu - četiri zvezdice. I ne bi pekao burek u pekari.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.