Sastanak država u slivu reke Save

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2016, 02:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak država u slivu reke Save

U Beogradu je danas počeo sastanak predstavnika Srbije, BiH, Hrvatske i Slovenije posvećen prekograničnoj saradnji u očuvanju i zaštiti reke Save.

To je šesti sastanak država potpisnica Okvirnog sporazuma o slivu reke Save koji ima veliki značaj za prekograničnu saradnju u oblasti voda i traženje zajedničkih rešenja za održivi razvoj u slivu te reke.

Na otvaranju skupa, koji je organizovala Medjunarodna komisija za sliv reke Save, ministarka poljoprivrede >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković najavila je nove projekte u slivu te reke.

"Ključni cilj Sporazuma jeste uspostavljanje i održavanje prekogranične saradnje u slivu reke Save radi obezbedjivanja uslova za održivi razvoj regiona", rekla je Bogosavljević Boškovićeva, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ona je navela i da sprovodjenjem tog sporazuma države nastoje da stvore uslova za bezbednu plovidbu tom rekom i njenim pritokama, kao i "održivo upravljanje opasnostima u slivu kao što su poplave, suše, led i nesreće koje uključuju zagadjenje vode".

"Pripremamo Plan upravljanja rizikom od poplava za sliv reke Save, a zajedno radimo na sprovodjenju i pripremi velikog broja projekata", rekla je ministarka, navodi se u saopštenju.

Bogosavljević Boškovićeva ocenila je i da je "u oblasti plovidbe najznačajnije uspostavljanje potpuno operativnog rečnog informacionog servisa u Srbiji, i završna faza njegove implementacije u Hrvatskoj, kao i dalji razvoj i nadgradnja skupa plovidbenih pravila".

Sastanak je organizovan na ministarskom nivou, uz učešće predstavnika medjunarodne zajednice.

Okvirni sporazum o slivu reke Save potpisan je 2002. u cilju saradnje država regiona na uspostavljanja medjunarodnog režima plovidbe rekom Savom i njenim pritokama, za smanjivanje i uklanjanje štetnih posledica uzrokovanih poplavama kao i ispuštanja opasnih materija u vode.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PREKOGRANIČNA SARADNJA U OBLASTI VODA: Beograd domaćin sastanka država u slivu Save

Izvor: Kurir, 01.Jun.2016

...Kako je najavljeno iz Minitarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, na sastanku će biti reči i o ključnim pitanjima u vezi sa upravljanjem poplavama u slivu, razmenom informacija, obnovom plovidbe na plovnom putu reke Save kao i smernicama za dalju saradnju država u slivu Pored toga,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.