Kalemari još čekaju nadoknadu za majsku štetu

Izvor: RTS, 01.Feb.2015, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalemari još čekaju nadoknadu za majsku štetu

Od 15.000 poljoprivrednika, čija su gazdinstva stradala u majskim poplavama, 2.000 živi u opštini Trstenik. Ukupna šteta koju su proletos pretrpeli proizvođači u slivu Zapadne Morave i Ljubostinjske reke procenjena je na 3,5 miliona evra. Najveće posledice osećaju proizvođači loznih kalemova i voćnih sadnica kojima šteta još uvek nije nadoknađena. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Goranu Kolareviću, poljoprivredniku iz Velike Drenove poplava je uništila 80.000 kalemova vinove loze.

"Mi smo pokušavali, crpeli smo vodu i sve, ali ipak to je kultura, nije kao kukuruz da može da se preseje ili tako nešto. Kad pretrpi u prvom mahu štete, teško je posle ispraviti", priča Goran Kolarević.
Istu sudbinu doživelo je još 158 trsteničkih kalemara. Pošto im šteta nije nadoknađena, proizvodnju će pokrenuti samo oni sa ušteđevinom, a njih je malo.
"Da bi započeli proizvodnju u startu im treba nekih 12 do 13 dinara po jednom okalemljenom komdu. Šteta može da se nadoknadi u sistemu za navodnjavanje, u parafinu koji se koristi za parafiniranje loznih kalemova", kaže Radisav Milanović, rasadničar iz Velike Drenove.
Proizvodnja kalemova je skupa pa je i ukupna šteta u ovoj grani poljoprivrede velika - čak 190 miliona dinara.
"Sve druge opštine koje su poplavljene nisu se susrele sa tim problemom jer se rasadničarstvom bave ljudi u ovom kraju trsteničke opštine. Nadamo se da ćemo u narednom periodu tim ljudima pomoći da zanove svoju proizvodnju barem kroz repromaterijal koji im je neophodan kako bi u ovoj godini nastavili proizvodnju", navodi Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik.
Iako se u dve opštine Rasinskog okruga, trsteničkoj i kruševačkoj proizvede 90 procenata kalemova loze i voća u Srbiji, ovu poljoprivrednu delatnost Ministarstvo poljoprivrede ni u uobičajenim okolnostima ne subvencioniše.
Zato se kalemari nadaju da će pregovori sa Evropskom unijom koja je u više navrata pomagala trsteničkim poljoprivrednicima uroditi plodom.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.