Ekološka katastrofa, Loznica traži pomoć

Izvor: RTS, 23.Sep.2014, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološka katastrofa, Loznica traži pomoć

Rukovodstvo Loznice traži od republičkih vlasti da se što pre reši problem zagađenja vodotoka. Posle majskih poplava, teški metali iz nekadašnjeg rudnika Stolice kod Krupnja stigli su do Jelava u opštini Loznica, gde se Jadar uliva u Drinu. Najveća odstupanja od dozvoljenih vrednosti jesu u selu Kostajniku.

Ispod jalovišta, Kostajnička reka je siva. Analize pokazuju da je koncentracija gvožđa u njoj 290 puta veća od dozvoljene, a antimona 160 puta. Meštani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kažu da je nekada ova reka služila za navodnjavanje, a sada u njoj nema živog sveta.

Iako je na ušću Jadra u Drinu, 50-ak kilometara od jalovišta, zabeležena manja koncentracija teških metala iznad dozvoljene granice, zabrinuti su i meštani Prnjavora.

Potpredsednik MZ "Prnjavor" Đorđe Živković kaže da može da se poremeti kompletan eko-sistem u vodi, a samim tim i u lancu ishrane, pa tako mogu da obole ljudi.

Izlivanje jalovišta počelo je tokom majskih poplava. Zbog klizišta, oštećeni su kolektor i brana. U Farmakomu, u čijem je vlasništvu jalovište, podsećaju da je reč o elementarnoj nepogodi i da je sada na potezu država.

Izvršna direktorka koncerna "Farmakom Eko-centar" Jasmina Milutinović rekla je da su učinili sve što je bilo do njih i što je bilo u mogućnosti od trenutka kada se dogodila šteta – od sanacije puta u samom mestu do sanacije rečnog korita. Kako je dodala, obratili su se i nadležim institucijama.

Gradsko veće u Loznici, na čijoj se teritoriji Jadar uliva u Drinu, formiralo je radnu grupu koja će svakodnevno pratiti dešavanja na terenu.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić rekao je da će u slučaju da se ne nađe rešenje u skorije vreme – zatražiti prijem kod predsednika Vlade jer tu je u pitanju ekološka katastrofa.

Projekat za sanaciju je urađen, a njegova realizacija trebalo bi da košta 143 miliona dinara. Sredstva koja su obećana na donatorskoj konferenciji u Sarajevu, još nisu stigla u loznički i krupanjski kraj.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Teški metali stigli do Drine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2014, 16:17

Teški metali, naneti muljem i vodom iz oštećenog jalovišta nekadašnjeg rudnika "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja, stigli su do reke Drine kod Loznice, potvrđeno je iz Gradskog veća, koje je zatražilo pomoć Vlade Srbije u rešavanju tog problema...Veće je na vanrednom zasedanju upozorilo da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.