Dodeljena pomoć za obnovu 15.224 kuće

Izvor: Beta, 23.Okt.2014, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljena pomoć za obnovu 15.224 kuće

BEOGRAD, 23. oktobra 2014. (Beta) - Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević izjavio je da je do danas dodeljena materijalna pomoć za obnovu 15.224 kuće koje su oštećene tokom majskih poplava.

"U maju smo imali procenu da je oštećeno oko 16.000 kuća. Danas je situacija takva da je izgradnja kuća počela na 75 odsto lokacija. Sredstvima Vlade Srbije i donatora obezbedjeno je 30 miliona evra za obnovu oštećenih kuća a ta cifra će >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << ići i do 40 miliona evra", kazao je Blagojević prilikom dodele donacije kompanije "Koka-kola" za obnovu poplavljenih područja Srbije.

On je ocenio da je obnova "trebalo da krene ranije", ali da je brzina radova bila uslovljena sredstvima kojima je raspolagala Vlada i Kancelarija na čijem je čelu.

"Radimo na ubrzanju izgradnje kuća, očekujem da će sve kuće biti završene do zime. Nema više razloga za kašnjenje jer su i lokalne samouprave i Kancelarija obavile sve što je bilo potrebno", rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, trenutno je na raspolaganju 600 miliona dinara za obnovu infrastrukture poplavljenih područja, obezbedjenih donacijama Japana, Kanade, Alžira, Indonezije, Bugarske i drugih država.

"Sredstvima EU potpuno je obnovljeno 1.000 kuća. Kriterijumi po kojima je EU birala čije je kuće biti obnovljene su kategorija oštećenja i socijalna ugroženost domaćinstva", kazao je Blagojević i dodao da će sa donatorima raditi na tome "da što više ljudi dobije što više pomoći".

Prema njegovim rečima, na 50 lokacija širom Srbije počela je obnova infrastrukture za zaštitu od poplava kojom treba obezbediti investicije u izgradnju i sanaciju oštećenih kuća.

"U toku su radovi na problematičnim lokacijama, verujem da ćemo do kritičnog trenutka u predstojećoj zimskoj sezoni imati sistem koji će moći da zaštiti obnovljene kuće. Cilj nam je da stvorimo sistem koji će moći momentalno da reaguje na bilo kakve elementarne nepogode", kazao je Blagojević.

Kako je naveo, gradjani čija je imovina oštećena u poplavama dobiće i pomoć Crvenog krsta Srbije u vidu novca i materijala za sanaciju.

Komentarišući tok obnove poplavljenih kuća u Kladovu i okolini, Blagojević je rekao da očekuje da će prva pravosnažna rešenja za isplatu pomoći gradjanima tog dela Srbije biti izdata tokom sledeće nedelje.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.