Stefanović: Ima napretka, nastavljamo sutra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2012, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Ima napretka, nastavljamo sutra

BEOGRAD, BRISEL -

U današnjem dijalogu Beograda i Prištine došlo je do izvesnog napretka, ali će se konačan ishod znati tek sutra, izjavio je večeras šef beogradskog tima Borislav Stefanović, nakon devetočasovnog razgovora sa prištinskom delegacijom.

"Približili smo stavove, mada ne sve, o sprovođenju tehničkog protokola o prelazima na administrativnim linijama", rekao je Stefanović novinarima izlazeći iz sedišta Evropskog saveta, i dodao da će se razgovori >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nastaviti sutra.

Kada je reč o predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima, Stefanović je rekao da na tom polju "nije ostalo previše nesuglasica, ali najteži koraci se uvek prave na kraju."

On je naglasio da je beogradski tim tokom današnjih razgovora učinio "sve što je mogao i više od toga, ali uvek u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

On je rekao i da je ostvaren "značajan napredak" po pitanju sprovođenja ranije postignutih dogovora o matičnim knjigama i slobodi kretanja Stefanović je pozitivno odgovorio na pitanje da li veruje da će sutrašnja runda dijaloga dovesti do povoljnog rezultata.

"Verujem u pozitivan ishod od prvog dana. Važno je da se zna da ostajemo pri nacionalnom interesu bez obzira na sve teškoće i kontroverze, pa na često negativan stav prištinske strane", rekao je on.

Naše pozicije su jasne i ostaju na stolu", zaključio je Stefanović.

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri danas je izbegla da razgovara sa novinarima, a nastavak dijaloga zakazan je za sutra ujutru.

U ovoj rundi dijaloga glavne teme biće regionalno predstavljanje Kosova i sprovođenje postignutih dogovora.

Od pregovora o regionalnom predstavljanju Prištine zavisi i da li će lideri Evropske unije u martu Srbiji odobriti status kandidata za prijem u EU.

Nepodeljeno je mišljenje da će od rezultata dijaloga zavisiti i odluka Evropskog saveta o tome da li će Srbija 1. marta dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, čemu u prilog ide i poziv kosovskog premijera Hašima Tačija, upućen bezbednosnim snagama da narednih dana budu spremne, "jer se mogu očekivati protesti protiv sporazuma o regionalnom predstavljanju Prištine i to zbog fusnote o rezoluciji 1244".



Mnogo teže biće dati garancije za primenu dogovora o zajedničkom upravljanju granicom, posebno u delu koji se odnosi na uklanjanje barikada, smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

"Ne vidim mogućnost da se postignu svi detalji dogovora oko integrisanog upravljanja granicom i uklanjanja barikada", izričit je Janjić.

Da bi to moglo biti tačno možda potvrđuje i stav predsednika opštine Kosovske Mitrovice Krstimira Pantića.

"Razgovori imaju pre svega za cilj da kosovskim Albancima daju što više elemenata državnosti. Mi smo zbog svega toga i zatražili od ustavnog suda da oceni neke do sada postignute sporazume", kaže Pantić.

Može li onda polovični učinak pregovora da nam obezbedi zeleno svetlo za kandidatutru? Potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić smatra da će odluka ipak na kraju zavisiti od političke procene najmoćnijih o tome, da bez obzira šta bude dogovoreno, da li će taj dogovor biti sproveden na terenu.

"Tu uvek postoji prostora da se kaže: da, jeste ispunjeno ili ne, nije - u zavisnosti od toga kako će neko proceniti da li treba sačekati neko vreme i za sprovođenje", kaže Bobićeva.

Sagovornici Radio-televizije Vojvodine ističu da tek kada budu poznati ukupni rezultati ove runde pregovora biće moguće dati i ozbiljnije procene o tome da li ćemo uspeti u foto finišu da obezbedimo martovsku kandidaturu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.