Server: Kosovska vlada koja zavisi od Srpske liste nije formula za stabilnost

Izvor: Blic, 19.Avg.2017, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Server: Kosovska vlada koja zavisi od Srpske liste nije formula za stabilnost

Američki politički analitičar Danijel Server izjavio je u intervjuu za prištinski "Zeri" da, ako se nova kosovska vlada bude formirala prostom parlamentarnom većinom, to neće biti formula za stabilnost.

Server je rekao da, ako tzv. ratna koalicija (PAN) ne uspe da formira vladu, onda predsednik Tači treba da poveri mandat kandidatu za premijera iz Samoopredeljenja, Aljbinu Kurtiju.

"Vlada sa 61 glasom, koji bi se suočila sa snažnom opozicijom s jedne strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i s druge strane zavisila od Srpske liste, ne zvuči kao formula za stabilnost", smatra Server, preneo je RTK1.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji i dva meseca blokade, Server je rekao da će to odugovlačenje imati svoju cenu.

On je, osim toga, rekao da bi bilo mnogo bolje kada bi kosovska politička klasa postigla politički konsenzus o pronalaženju rešenja, nego da se održe novi parlamentarni izbori.

Govoreći o drugom kandidatu za mandatara, ukoliko koalicija PAN ne uspe da formira vladu, Server navodi da Ustav Kosova omogućava da predsednik poveri mandat Kurtiju ako dokaže da ima većinsku podršku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.