Referendum na severu Kosova: Prvog dana glasalo 48 odsto birača

Izvor: Blic, 14.Feb.2012, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum na severu Kosova: Prvog dana glasalo 48 odsto birača

U tri opštine na severu Kosova prvog dana referenduma, na kojem se građani izjašnjavaju da li prihvataju institucije takozvane Republike Kosovo, odazvalo se 48 odsto birača, saopštio je večeras član referendumske komisije zadužen za odnose sa medijima Ljubomir Radović.

U Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Zvečanu danas je održan prvi dan dvodnevnog referenduma, a u Leposaviću referendum će biti održan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sutra.

Preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće poznati sutra, a konačni će biti objavljeni 19. februara.

U tri većinski srpske opštine na severu Kosova - Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, danas do 16 časova glasalo je više od 7.000 birača od ukupno 23.440 glasača, rekao je Radović.

"Najveća izlaznost zabeležena je u Kosovskoj Mitrovici gde je glasalo 39 odsto upisanih birača, u Zvečanu oko 30 odsto a u Zubinom Potoku oko 27 odsto upisanih birača", naveo je on.

On je kazao da glasanje na referendumu o prihvatanju kosovskih institucija protiče bez problema i da će birališta večeras biti zatvorena u 19 časova i sutra u 7.00 ponovo biti otvorena.

Radović je rekao da je sa predstavnicima međunarodne krizne grupe dogovoreno da oni budu posmatrači u tri od četiri opštine, ali nije naveo o kojim opštinama je reč.

Hoti: Mirno i bez promblema

"Iako se održava referendum, kosovska policija nema poseban operativni plan, već će na očuvanju javnog reda i mira raditi kao i prethodnih dana, izjavio je regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti.

On je rekao da u regionu Mitrovice nisu zabeleženi incidenti koji bi ugrozili opštu bezbednost građana i da je dan počeo mirno i bez problema.

"Prema informacijama koje policija ima nije zabeležen dolazak nekih radikalnih ili ekstremnih grupa koje bi mogle u bilo kakvom smislu da utiču na opštu bezbednost", izjavio je Hoti. On je dodao da će u toku dana obavljati redovne policijske patrole.

U četiri srpske opštine na severu Kosova danas i sutra biće održan referendum na kome će oko 35.000 građana sa pravom glasa moći da se izjasni o odnosu prema institucijama Kosova.

Referendumsko pitanje glasi:

"Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo"?

U severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani glasaju dva dana, a u Leposaviću samo 15. februara, na Dan državnosti Srbije.

Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i prištinske vlasti, navodeći da on neće imati nikakve pravne posledice.

Protiv referenduma su i zvaničnici iz Beograda jer smatraju da će pogoršati položaj Srbije i kosovskih Srba.

Radović je kazao da je odštampano 35.500 glasačkih listića, sa rezervnih 0,3 odsto, a da je svaka opština odredila koliko će listića štampati dvojezično, na srpskom i albanskom jeziku.

Povezane vesti: Zbog sastanka Kupera i Tahirijeve u Prištini izbili protesti Tadić: Referendumom se odmaže Srbiji Predstavnici Srba: Referendum poruka svetu i Srbiji Odbornici DS napustili vladajuću koaliciju u Bujanovcu Fejt: Referendum na severu Kosova neće imati uticaja

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.