Prištinski mediji: Tačiju obećan susret sa Obamom ako prihvati fusnotu

Izvor: Blic, 15.Mar.2012, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prištinski mediji: Tačiju obećan susret sa Obamom ako prihvati fusnotu

Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači pristao je na pominjanje Rezolucije 1244 UN u fusnosti pri regionalnom predstavljanju Prištine tek kada mu je američki diplomata Vilijams Berns obećao susret sa predsednikom SAD Barakom Obamom u Beloj kući, piše danas "Koha ditore".

List navodi da je Berns tu ponudu Tačiju izneo tokom boravka u Prištini polovinom februara i da je kosovski premijer potom pristao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i na pominjanje Rezolucije 1244 SB UN što je do tada odlučno odbijao.

To su za dnevnik, kako se navodi, potvrdila dva različita međunarodna izvora koji su želeli da ostanu anonimni.

Beograd i Priština dogovorili su se 24. februara da se pri regionalnom predstavljanju Kosova koristi fusnota u kojoj se pominju Rezolucija 1244 UN, kao i Mišljenje Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji nezavisnosti Kosova.

Dnevnik piše da ni u Beloj kući, ali ni u kabinetu premijera Kosova nije ni potvrđena, ni demantovana informacija o susretu Tačija i Obame.

Glavni politički savetnik premijera, Bekim Ccolaku, rekao je da su posete Vašingtonu uvek veoma značajne, ali da trenutno nema zvaničnog poziva za posetu SAD.

Ccolaku je rekao da poziv na susret sa Obamom ne treba da bude iznenađenje zbog činjenice da je Kosovo izuzetno privrženo politici SAD i jer je Tači do sada već dva puta bio gost u Beloj kući.

On je prvi put tamo boravio 2008. godine, nekoliko meseci nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova, kada je Tačija i predsednika Kosova Fatmira Sejdiua primio tadašnji američki predsednik Džordž Buš. Drugi put je u Beloj kući bio 2010. godine, nekoliko meseci pre okončanja prvog mandata na čelu vlade, kada je Tačija primio potpredsednik SAD Džozef Bajden.

Koha ditore piše da će Tači u Beloj kući ponovo biti gost dve - €“tri nedelje pre nego što Obama, neposredno pred izbore u Srbiji, primi i predsednika Srbije Borisa Tadića.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvo fusnota pa sastanak sa Obamom

Izvor: B92, 15.Mar.2012

Priština -- Kosovskom premijeru Hašimu Tačiju obećano da će se, ako prihvati fusnotu za regionalno predstavljanje Kosova, sresti sa američkimi predsednikom Barakom Obamom...Prema pisanju prištinskog lista "Koha ditore", Tačiju je to obećano tokom poslednje posete zamenika američke državne...

Nastavak na B92...

Pristinski mediji: Taciju obecan susret sa Obamom ako prihvati fusnotu

Izvor: Radio Centar 987, 15.Mar.2012

Predsednik Vlade Kosova Hasim Taci pristao je na pominjanje Rezolucije 1244 UN u fusnosti pri regionalnom predstavljanju Pristine tek kada mu je americki diplomata Vilijams Berns obecao susret sa pred..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.