Priština upozorava Euleks

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 18.Avg.2009, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština upozorava Euleks

Priština -- Zvaničnici Kosova protive se potpisivanju sporazuma MUP-a Srbije i Euleksa, upozoravajući da zvaničnici Misije EU rizikuju da pogoršaju odnose sa Prištinom.

"Potpisivanje protokola o policijskoj saradnji Euleksa i MUP-a Srbije, uz zanemarivanje relevantnih kosovskih institucija, uticaće na pogoršanje odnosa evropske misije i Vlade Kosova", saopštio je kabinet premijera Hašima Tačija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi danas štampa u Prištini.

Politički savetnik premijera Bekim Čolaku izjavio je da "bez usvajanja i saglasnosti Vlade Kosova ovaj protokol će biti neprihvatljiv i neće imati obavezujući karakter".

Čolaku je izrazio uverenje da "Euleks neće da ulazi u takve avanture sa Vladom Srbije i da na taj način ugrozi dobru saradnju koju ima sa Vladom Kosova".

Po mišljenju Čolakua, postoje „različiti načini za blokadu sprovođenja ovog protokola u slučaju nepoštovanja državnosti Kosova".

"Vlada preko MUP-a kontroliše kosovsku policiju i preko tog mehanizma će blokirati sprovođenje protokola. Ali pošto još uvek nije ništa potpisano uzalud je govoriti o tome", dodao je Čolaku.

I predsednik Kosova se protivi potpisivanju sporazuma Euleksa i MUP-a Srbije.

"Potpisivanje međunarodnih sporazuma je isključiva nadležnost institucija Republike Kosovo, pošto je Kosovo nezavisna i suverena država i niko ništa ne može da potpisuje u njegovo ime", rekao je portparol Fatmira Sejdijua Džavit Bećiri.

Oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Kosova Zenun Pajaziti koji je poručio da Euleks nema pravo da potpisuje sporazume sa Srbijom.

"Euleks nema pravo da potpisuje sporazume sa Srbijom. Ovakve odgovornosti pripadaju samo institucijama Kosova", rekao je Pajaziti za prištinske medije.

Ministar kosovske policije je rekao da je "zadatak misije EU podrška vladavini zakona i savetovanje institucija Kosova".

"Što se tiče saradnje sa susednim zemljama i bilateralnih sporazuma sa drugim zemljama i međunarodnim institucijama, kompetentne su samo institucije Republike Kosova", rekao je Pajaziti.

Prema njegovim rečima, kosovski zvaničnici nisu uključeni u pripremu sporazuma Euleksa i Vlade Srbije.

Protokoli o policijskoj saradnji, koje će misija EU na Kosovu, osim sa MUP-om Srbije, potpisati sa policijama još nekoliko zemalja, za cilj ima uspostavljanje efikasnije razmene informacija na nivou policija, saopšteno je Tanjugu u Euleksu.

Razmena informacija, kako je saopštio Euleks, trebalo bi da rezultira efiksnijom borbom protiv kriminala u regionu, a informacije do kojih se tim putem dođe biće dostavljene i Kosovskoj policiji.

"U ovim oblastima Euleks trenutno ima izvršni mandat da goni kriminalce i privodi ih pravdi pre sudova na Kosovu. O ovim pitanjima smo već razgovarali sa našim kolegama u Skoplju, Tirani i Podgorici i postigli preliminarni dogovor o putu napred. Nastavićemo sa ovim kontaktima u predstojećim nedeljama", saopštila je misija EU na Kosovu.

Euleks: Imamo ovlašćenje za sporazum

Predstavnici misije EU na Kosovu nisu želeli da komentarišu protivljenje Prištine sporazumu koji bi trebalo da potpišu Euleks i Beograd, ali su naveli da ta misija ima ovlašćenje da potpiše ugovor.

"Važno je da podsetimo da Euleks ima nekih izvršnih ovlašćenja o kojima je postignuta saglasnost kada je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu u februaru 2008. godine poslao pismo Havijeru Solani kojom je misija EU pozvana na Kosovo", rečeno je agenciji Beta u misiji EU.

Dodaje se da su ta ovlašćenja deo mandata misije EU kao što je u njenoj nadležnosti da savetuje i nadzire rad kosovskih institucija u oblasti pravde, zakona i carina.

Euleks dodaje da je ta misija u oblasti policijske saradnje već postigla preliminarne dogovore sa partnerima u Skoplju, Tirani i Podgorici i da će ti razgovori biti nastavljeni narednih nedelja.

"Protokol u oblasti policijske saradnje sa Srbijom, i ostalim zemljama, biće potpisan kako bi se razmenjivale informacije. To je i logično jer ako se dogodi ubistvo na Kosovu, a osumnjičeni pobegne u Srbiju, ili obrnuto, razmena informacija je od velikog značaja", saopšteno je iz Euleksa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Euleks ima ovlašćenja da potpiše sporazum

Izvor: Deutsche Welle, 17.Avg.2009, 17:36

Dok iz Srbije poručuju da se radi na Sporazumu o saradnji srpske policije i Euleksa, kosovska Vlada kaže da Euleks nije ovlašćen za potpisivanje sporazuma. U Misiji Evropske unije to negiraju: „Euleks ima ovlašćenja“.

Nastavak na Deutsche Welle...

Kosovske vlasti protiv policijske saradnje Srbije i Euleksa

Izvor: S media, 18.Avg.2009

Predsednik i Vlada Kosova protive se najavljenom potpisivanju sporazuma MUP-a Srbije i Euleksa o policijskoj saradnji, upozoravajući da zvaničnici Misije EU rizikuju pogoršanje odnosa sa kosovskim institucijama, prenela je danas prištinska štampa. ..“Potpisivanje protokola o policijskoj saradnji...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.