O.Ivanović: Umesto izabranih biće privremeni organi na KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2012, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O.Ivanović: Umesto izabranih biće privremeni organi na KiM

BEOGRAD/ZVEČAN -

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je danas da će srpske institucije na Kosovu postojati i ako ne budu održani lokalni izbori 6. maja.

U institucijama će, umesto izabranih, biti postavljeni funkcioneri, odnosno privremeni organi koje će imenovati nova vlada, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, "kao privremeno rešenje do sticanja uslova da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se organi izaberu", rekao je Ivanović za Novi magazin.

Prema njegovim rečima, pokušaj da se bez pristanka UNMIK-a, a uz protivljenje međunarodne zajednice, održe lokalni izbori ugrozio bi kontinuitet održavanja srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM je dodao da je siguran da će parlamentarni i predsednički izbori biti organizovani bez ometanja, da neće biti zaplene biračkog materijala ili upada policije na biračka mesta.

Prištinski zvaničnici najavili su da će, ako treba i silom, sprečiti izbore Srbije na Kosovu.

Ivanović je dodao da Vlada Srbije očekuje zvaničan odgovor UNMIK-a, a ne samo izjavu portparola povodom pitanja u vezi sa organizovanjem srpskih lokalnih izbora na Kosovu, ali je dodao da je siguran da su male šanse da oni budu organizovani bez pomoći i podrške međunarodnih institucija.

UNMIK ni do sada nije organizovao izbore, ali je njihov stav na neki način bio obavezujući za Prištinu, rekao je Ivanović.

Milović: Unmik nije organizovao izbore Albancima

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je danas da građani na Kosovu i Metohiji ne traže od Unmika da im organizuje lokalne izbore u pokrajini.

"Unmik nije organizovao izbore ni Albancina na Kosovu i mi tražimo da se i prema nama ponašaju kao prema njima", rekao je Milović agenciji Beta.

On je dodao da izbore na Kosovu i Metohiji treba da organizuje Beograd, po važećem Ustavu i zakonima Srbije, i da nije trebalo postavljati pitanje Unmiku na koje se unapred zna odgovor.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije zatražilo je od šefa Unmika Farida Zarifa da se u saradnji s tom mirovnom misijom UN dogovori način sprovođenja srpskih lokalnih izbora na Kosovu.

"Izbori su raspisani na celoj teritoriji Srbije, a s obzirom na to da je južna pokrajina pod protektoratom UN, u skladu s Rezolucijom 1244, neophodno je da se o načinu organizovanja izbora postigne dogovor s misijom UN na Kosovu i Metohiji", naveo je u pismu šefu UNMIK-a ministar Goran Bogdanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.