Na Brnjaku zaustavljena roba iz Srbije, Srbi na barikadama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2011, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Brnjaku zaustavljena roba iz Srbije, Srbi na barikadama

KOSOVSKA MITROVICA -

Odluka kosovske Vlade o uvođenju zabrane na uvoz srpske robe na Kosovo počela je danas da se primenjuje i na adminstrativnom prelazu Brnjak, kod Zubinog Potoka.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić potvrdio Tanjugu da su Kfor i takozvani kosovski carinici na administrativnom prelazu Brnjak počeli da primenjuju odluku kosovske vlade o zabrano ulaska robe iz Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ristić je izrazio zabrinutost zbog novonastale situacije i naglasio da sve to može prouzrokovati nestanak hrane lekova i osnovnih životnih namirnica kojima se sever Kosova snabdeva.

Na ovom prelazu ulazak putničkih automobila i autobusa kontorlištu pripadnici kosovske policijske službe, ali kontrolu vozila koji prevoze robu iz Srbije vrše kosovski carinici.

Kosovski carinici jutros na ovom adminstrativnom prelazu nisu dozvolili ulaz kombi vozilu koje je prevozilo robu iz Srbije.

Na Brnjaku se pored pripadnika kosovske policije i kosovskih carinika nalazi i Kfor.

Srbi sede na putu, onemogućili prolaz vozilima Kfora

Srbi iz Zvečana i Kosovske Mitrovice, koji se već četvrti dan nalaze na barikadi postavljenoj u mestu Rudare, danas su i sami seli na put i sprečili 15 oklopnih vozila nemačkog kontigenta Kfora da iz Leposavića odu u Prištinu.

Nemački kontigent se vratio u Leposavić.

Za opštine Zvečan i Kosovska Mitrovica formiran je krizni štab, koji će kasnije u toku dana proceniti novonastalu situaciju na severu Kosova.

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić - Raška na nekoliko lokacija se nalaze barikade koje su postavili Srbi, od kojih je najveća u mestu Rudare.

Ta barikada je sačinjena od teške mehanizacije a na sam put su istovareni šljunak i drva.

Putnička vozila se propuštaju, ali je blokiran prolaz vozilima Kfora i kosovske policije.

Bogdanović: Samo kroz razgovore do rešenja

Ministar za Kosovu i Metohiju Goran Bogdanović upozorio je danas na mogućnost da narasle tenzije na severu Kosova prerastu u ozbiljan sukob i ukazao da se mora pregovarati.

"Očekujemo da će danas doći do novog sastanka sa komandantom Kfora generalom Erhardom Bilerom, i da ćemo rešiti ovakvu situaciju dogovorom. Nikome nije u interesu da ne dođe do dogovora, jer trenutne tenzije prete da prerastu u ozbiljan sukob", kazao je Bogdanović Tanjugu.

On je podvukao da je teško kontrolisati situacije kao što je ova, zbog čega predstavnici Vlade Srbije traže da dođe do dogovora i rešenja.

Bogdanović je ukazao da treba nastaviti razgovore sa Kforom kako bi došlo do rešenja.

On je izrazio razumevanje za zahteve pojedinih da se pregovori prekinu, ali je dodao da ne vidi drugi način na koji bi se rešilo aktuelno stanje osim razgovorima.

Protekla noć na severu Kosova protekla je mirno i nije bilo incidenata, a Srbi su je proveli na barikadama, koje su postavljene na nekoliko lokacija na putevima koji vode prema administrativnim prelazima na krajnjem severu Kosova.

Administrativne prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova od sinoć kontroliše Kfor.

Dve najveće barikade su postavljene u Zvečanu u mestu Rudare i u selu Zupče opština Zubin Potok na putevima koji vode prema prelazima.

Iako su juče američki vojnici Kfora tražili od meštana Zupča da omoguće slobodu kretanja, barikade koje su Srbi postavili u ovom selu na magistralnom putu koji od Kosovske Mitrovice vodi ka prelazu Brnjak, nisu uklonjene. Američki vojnici su juče uklonili jednu manju barikadu koja je bila postavljena na ovom istom putnom pravcu i od Srba koji su se zatekli tu zatražili da uklone barikade.

Nakon zahteva američkih vojnika, ministar Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović apelovali su na građane da ne pružaju otpor ako kojim slučajem dođe do uklanjanja barikade.

Administrativni prelaz Jarinje i danas je prohodan za saobraćaj, a kontrolu na prelazu obavljaju pripadnici američkih jedinica Kfora.

Saobraćaj na prelazu funkcioniše normalno, a osim putničkih vozila prelaz koriste i autobusi i kamioni.

Pored spaljenih zgrada i kontejenera na prelazu još su i ostaci spaljenih vozila Euleksa i Kosovske policijske službe.

Američki vojnici ne dozvoljavaju novinarima i snimateljima da snime vojnike i njihova vozila, ali im je omogućeno da u roku od pet minuta snime spaljene zgrade i vozila na prelazu.

Na prelazu sa strane koja vodi prema Raški je desetak terenskih vozila Hamer, dok se pored spaljene barake, u kojoj je pre incidenata prodavano osiguranje za boravak na Kosovu, nalazi i jedno oklopno vozilo i desetak vojnika koji kontrolišu saobraćaj.

Koturi bodljikave žice takođe se nalaze na prelazu pored puta, kao i reflektori sa agregatskim napajanjem.

Jučerašnji razgovori predstavnika Vlade Srbije s Kforom o funkcionisanju ta dva administrativna prelaza nisu uspeli, a NATO je punktove Jarinje i Brnjak proglasio zabranjenim vojnim zonama i zapretio primenom bojeve municije u slučaju napada na njih.

Šef tima Beograda Borko Stefanović je sinoć saopštio da je Kfor je izašao iz okvira svog mandata, odnosno Rezolucije 1244. To je za nas neprihvatljivo, rekao je Stefanović i dodao da Srbija traži od međunarodne zajednice da se stanje na prelazima vrati na pređašnju situaciju, kako bi se dala šansa dijalogu Beograda i Prištine.

Stefanović je pozvao građane da ostanu mirni, da se ne izgubi nijedan život, i da ne podležu provokacijama.

Bogdanović je ocenio da Kfor očigledno pomaže stvaranje nezavisne države Kosovo, i da kosovske institucije i zakoni profunkcionišu na celoj teritoriji pokrajine.

On je rekao da predstavnici Vlade Srbije žele da probleme rešavaju na miran način, dodajući da situacija nije nimalo bezazlena, ali to ne znači da je beznadežna.

Euleks je saopštio sinoć da je pojačao patrole na severu Kosova.

Težak nastavak pregovora

Stefanović je izjavio da će biti teško nastaviti pregovore Beograda i Prištine, naročito posle jednostranih poteza ekstremista i sa jedne i sa druge strane.

Stefanović je ocijenio da ekstremisti obe strane žele propast pregovora, što dodatno podiže tenziju.

"Ako ne budemo postigli dogovor i ako se stanje na administrativnim prelazima ne vrati na pređašnje, od dijaloga neće biti ništa", rekao je Stefanović za beogradski "Blic".

Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, rekla je za "Blic" da će EU i dalje raditi na tome da se dijalog nastavi.

"Proces se nastavlja, u kontaktu smo i sa Beogradom i sa Prištinom. Dijalog je jedini način da se spreči dalja eskalacija nasilja", rekla je Kocijančič.

Ukinuta zabrana rada kafića i prodavnica posle 15 sati

Veće opštine Kosovska Mitrovica ukinulo je jutros zabranu rada trgovinskim i ugostiteljskim objektima posle podne i uveče.

U protekla dva dana, zbog situacije nastale pokušajem specijalne jedinice kosovske policije da preuzme dva administrativna prelaza na severu Kosova - Jarinje i Brnjak, bio je ograničen rad trgovinskim, zanatskim i ugostiteljskim radnjama do 15 sati.

Najnovijom odlukom opštinskog Veća sve radnje i restorani u Kosovskoj Mitrovici moći će da posluju od 7-24 sata.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRPSKA ROBA ZAUSTAVLJENA NA BRNJAKU

Izvor: Kurir, 29.Jul.2011

BRNJAK - Odluka kosovske Vlade o uvođenju zabrane na uvoz srpske robe na Kosovo počela je danas da se primenjuje i na administrativnom prelazu Brnjak, kod Zubinog Potoka...Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić potvrdio je da su Kfor i takozvani kosovski carinici na administrativnom prelazu...

Nastavak na Kurir...

Ako KFOR nastavi da podržava embargo preti humanirtarna katastrofa

Izvor: Blic, 29.Jul.2011

Na severu Kosova i Metohije jutros nisu u sve delove propušteni ni hleb i mleko, saznaje “Blic”. ..Državni sekretar Oliver Ivanović kaže da u Zubin Potok nije prošla nijedna namirnica, a lokalni Srbi svedoče da su u druge delove severa stigli samo hleb i novine...Trenutno stanje nije alarmantno,...

Nastavak na Blic...

Prelazi Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2011, 10:31

KOSOVSKA MITROVICA -..Noć na severu Kosova protekla je mirno i bez incidenata, a administrativni prelazi Jarinje i Brnjak i jutros bili zatvoreni za saobraćaj...Na administrativnom prelazu Jarinje američki pripadnici Kfora od juče ne propuštaju nijedno vozilo, pa čak ni ljude koji žele pešice...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.