KANTRIMEN: GRANICE KOSOVA OPASNO PITANJE

Izvor: Kurir, 08.Jun.2011, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KANTRIMEN: GRANICE KOSOVA OPASNO PITANJE

VAŠINGTON - Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Tomas Kantrimen izjavio je da je pitanje kosovskih granica već rešeno i da bi njegovo ponovno otvaranje bilo "opasan proces".

"Ponovno otvaranje tog pitanja danas nije realno. U stvari, to bi bio opasan proces jer nijedna granica u regionu ne prati etničke linije, kao što bi bilo nemoguće stvoriti etničke granice uopšte", rekao je Kantrimen u Vašingtonu na okruglom stolu posvećenom situaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i preostalim problemima u regionu jugoistočne Evrope. Kako prenosi Glas Amerike, on je kazao da to pitanje može da bude stvar unutrašnje politike Srbije, ali ne i pitanje koje treba da razmatra međunarodna zajednica, niti je to, kako je rekao, "stvar dijaloga".

Učestvujući poslednji put na okruglom stolu na toj funkciji, Kantrimen je rekao da zastupa "optimističnu varijantu za Evropu", uključujući Balkan, u kojoj, kako je rekao, postoji veliki broj multietničkih država. "Uveren sam da Srbija može da uspe kao multietnička država u Evropskoj uniji, kao što sam uveren da će jednog dana Kosovo, Makedonija i ostale države u ovom regionu biti uspešne multietničke države unutar Unije", poručio je Kantrimen.

Karijeru započeo u Beogradu

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Tomas Kantrimen, koji ispred SAD prati dijalog Beograda i Prištine, iskusni je diplomata sa skoro tri decenije dugom karijerom u Stejt departmentu.

Za Beograd ga, pored aktuelnog angažmana u dijalogu o Kosovu, vezuje i čin jenica da je diplomatsku službu započeo, 1982. godine, upravo u glavnom gradu Srbije, gde je boravio do 1985. Stoga odlično govori srpski, a i supruga mu je našeg porekla. Po odlasku iz Beograda tri godine je radio u odeljenju za istočnu Evropu i Jugoslaviju u Stejt departmentu.

Od 1988. do 1990. godine studirao je arapski jezik i kulturu u SAD i Tunisu.

Tokom operacija Pustinjski štit i Pustinjska oluja, bio je na službi političko-vojnog zvaničnika pri američkoj ambasadi u Kairu. Od 1991. do 1993. godine bio je viši zvaničnik za izveštavanje o političkim, bezbednosnim i verskim pitanjima u Egiptu.

Narednih godinu dana bio je u odeljenju Stejt departmenta za borbu protiv terorizma. Od 1994. do 1997. godine, angažovan je u američkoj misiji u Ujedinjenim nacijama odgovoran za savetovanje ambasadora Medlin Olbrajt o Srednjem istoku, a služio je i kao čovek za vezu sa Specijalnom komisijom UN, koja je istraživala programe iračkog oružja. Na tom položaju, pored Iraka, bavio se i Libijom, Sudanom i arapsko-izraelskim pitanjima.

Krajem 1990-ih vratio se pitanjima jugoistočne Evrope, pa je od 1997. do 1998. bio direktor kancelarije za južnu i centralnu Evropu Stejt departmenta, gde se fokusirao na rad sa demokratskom opozicijom u Srbiji.

Od 2001. do 2005. godine bio je ministar-savetnik za političke poslove u američkoj ambasadi u Rimu.

Služio je kao zamenik šefa misije u američkoj ambasadi u Atini od 2005. do 2008. godine, a nakon toga, u periodu 2008-2009. godine bio je savetnik za spoljnu politiku generala Džejmsa Konveja, komandanta korpusa marinaca.

U dijalogu Beogada i Prištine, Evropska unija, koja posreduje u razgovorima, pozvala je Kantrimena da kao gost predstavlja administraciju u Vašingtonu.

Pred sam početak dijaloga, u martu, novinarima u Vašingtonu je rekao da političari i mediji na Balkanu preveličavaju značaj dijaloga i ponovio stav američke vlade da status Kosova ne može i neće biti promenjen u tim razgovorima.

Kantriman je na diskusiji "Deset godina napretka na Balkanu", u oktobru prošle godine u Nemačkom Maršalovom fondu, istakao da SAD podržavaju evropsku opredeljenost Srbije.

"To je danas zemlja politički i ekonomski orijentisana ka budućnosti sa kojom SAD žele da grade bilateralne odnose", rekao je tada Kantriman.

Rodom iz Takome, u državi Vašington, Kantrimen je diplomirao na univerzitetu u Sent Luisu, na ekonomiji i političkim naukama. Studirao je i na Kenedijevoj školi na Univerzitetu Harvard.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, govori srpsko-hrvatski, arapski, italijanski, grački i nemački. Oženjen je i ima dvoje dece.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Kantrimen: Ganice Kosova opasno pitanje

Izvor: Glas javnosti, 09.Jun.2011, 07:02

VAŠINGTON - Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Tomas Kantrimen izjavio je da je pitanje kosovskih granica već rešeno i da bi njegovo ponovno otvaranje bilo "opasan proces"..."Ponovno otvaranje tog pitanja danas nije realno. U stvari, to bi bio opasan proces jer...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.