Jahjaga: Ni podele Kosova, niti razmene teritorije

Izvor: S media, 06.Jun.2012, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga: Ni podele Kosova, niti razmene teritorije

Neće biti nikakve podele Kosova, niti razmene teritorija, izjavila je danas u Zagrebu kosovska predsednica Atifete Jahjaga, dodajući da Priština želi da ima dobre odnose sa Beogradom uz poštovanje suvereniteta.

Jahjaga je, posle razgovora sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem, rekla da je Kosovo zainteresovano za "dobrosusedske odnose sa Srbijom", a od Srba na severu zatražila da se odreknu "ilegalnih grupa" koje, kako tvrdi, ometaju uvođenje reda. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Dogovori u Briselu još uvek tajni: Srbi na Kosovu taoci Beograda i Prištine

Za kancelariju Vlade Kosova na severu veliko interesovanje

Pantić:Od Nikolića još nije stigao poziv za razgovor

Ona je navela da Kosovo želi da sarađuje sa svim državama regiona, pa i sa Srbijom, kao i da nema nikakve teritorijalne pretenzije prema susedima.

"Sa Srbijom želimo da imamo dobre odnose uz poštovanje suvereniteta", istakla je Jahjaga.

Podsetivši na postojanje dijaloga između Beograda i Prištine, Jahjaga je kazala da svi sporazumi koji su potpisani imaju za cilj olakšavanje života građana.

"Naš stav je jasan - nastaviti dijalog sa Srbijom ako vidimo primenu do sada dogovorenog", rekla je ona i dodala da Srbija treba da sprovodi dogovoreno i da prema Kosovu ima politiku mira kao i prema drugim susedima.

Jahjaga je rekla da je budućnost Srba na severu Kosova da se "integrišu u pravni sistem Kosova, a da na kosovskim izborima biraju svoje legalne predstavnike".

Na novinarsko pitanje očekuje li da Srbija reaguje na posetu Jahjage Hrvatskoj, Josipović je rekao da je Hrvatska odavno priznala Kosovo, pa se njihovi zvaničnici mogu sastajati i razgovarati.

Ako nije bilo problema kad je predsednica Kosova posećivala druge države, zašto bi se prigovaralo našem susretu, rekao je Josipović, dodavši da se on i Jahjaga nisu bavili odnosima Kosova i Srbije, već Kosova i Hrvatske, ali da je bilo reči o politici mira i saradnje u regionu.

(Tanjug)

Foto: Beta
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.