Đukanović: Balkan je ekonomska periferija Evrope

Izvor: Akter, 27.Avg.2015, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Balkan je ekonomska periferija Evrope

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović ocenio je danas u Beču da je Balkan geografaski naslonjen na Evropu, ali da je oduvek u ekonomskom pogledu to evropska periferija i pozvao lidere EU da ne zapostave region

Đukanović je učestvovao na Bečkom samitu o Zapadnom Balkanu, u debati o ekonomskoj situaciji i reformama u tom regionu.

Crnogorski premijer je kazao da je u poslednjih 25 godina Zapadni Balkan stragnirao, da je industrijska struktura bukvalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << nestala. Kako je istakao, infrastruktura, ako nije razrušena, propala je i zastarela, a region zaostaje u odnosu na prosečni dohodak EU sa 32 odsto.

"Posledice dugotrajne ekonomske krize drastično se osećaju na Zapadnom Balkanu" rekao je crnogorski premijer istakavši da zapadnobalkanske zemlje nemaju pristup povoljnim sredstvima evropskih fondova ni mogućnost da ih finansijski izbave međunarodne finansijske institucije.

"Umesto povoljnih finansijskih sredstava dostupnih državama i privredi EU, balkanske zemlje i kompanije plaćaju relativno visoku cenu kapitala. Uz unutrašnje slabosti i specifičnosti svake od država, slabe institucije i slabu povezanost lošom infrastrukturom, dostizanje globalne konkurentnosti liči na Sizifov posao. Stopa nezaposlenosti je u proseku preko 20 odsto. Nezaposlenost mladih je veća od 45 odsto", naveo je Đukanović.

Region je, po njegovom objašnjenju, u zamci dvostrukog deficita – deficita tekućeg računa (u proseku sedam posto) i budžetskog deficita (u proseku preko četiri posto). Uz rastuće spoljne i javne dugove i nefleksibilne monetarne politike, region nema makroekonomskih instrumenata ni snage da značajnije ubrza ekonomski rast i smanji siromaštvo kroz velike razvojne projekte. Sve to region čini ekonomski, politički i socijalno ranjivim, rekao je on.

Đukanović je rekao da je od početka tranzicije, 2000. godine, BDP po glavi stanovnika u Crnoj Gori udvostručen, sa 30 odsto proseka EU, na gotovo 40 odsto što je, dodao je, najviše u regionu.

Podsetio je da je Crna Gora bila jedna od najnerazvijenijih ex-YU republika. Nezaposlenost je i u Crnoj Gori visoka – 18 odsto, ali je najniža u regionu, kazao je Đukanović. Očekivani prosečni rast za period 2015–2017 je iznad tri odsto - znatno više od regionalnog proseka.

Ako bi se zadržao ovaj trend rasta, a ekonomija EU rasla po stopi od jedan posto, Crna Gora bi 2060. godine dostigla nivo dohotka EU, procenio je Đukanović.

"Ako imamo u vidu da je Crna Gora otvorila 20 poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU, da očekujemo poziv za članstvo u NATO do kraja godine, dakle, da realizujemo konzistentan program reformi, mogli bismo biti zadovoljni. No, znamo da uspeh treba realnije vrednovati – poređenjem sa onima u čijem društvu želimo da budemo, kao i da je za dugoročno održivi ekonomski rast Crne Gore potreban prosperitet celog regiona", rekao je crnogorski premijer.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukanović: Balkan je ekonomska periferija Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2015

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović ocenio je danas u Beču da je Balkan geografaski naslonjen na Evropu, ali da je oduvek u ekonomskom pogledu to evropska periferija i pozvao lidere EU da ne zapostave region...Đukanović je učestvovao na Bečkom samitu o Zapadnom Balkanu, u debati o ekonomskoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Đukanović: EU ne bi smjela zapostaviti region

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Avg.2015

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je da je berlinski proces dao novi impuls evropskoj politici za zapadni Balkan i otvorio novu nadu, naglašavajući da EU, iako suočena sa krupnim pitanjima i dilemama, ne bi smjela zapostaviti ovaj region...Đukanović je u izlaganju na bečkom samitu o...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.