Bogdanović: Postavljanje barikade nepotrebno

Izvor: Blic, 08.Dec.2011, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Postavljanje barikade nepotrebno

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je ocenio da je današnje postavljanje barikade u međuzoni na putu Rudnica-Jarinje nepotrebno, pošto su Srbi sa severa Kosova već odlučili da bojkotuju prelaze Jarinje i Brnjak dok ne počne sprovođenje sporazuma sa Prištinom, postignutog u Briselu.

"Ako Srbi bojkotuju taj prelaz, nema potrebe da se tu stavljaju barikade", ukazao je ministar u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izjavi za Televiziju B92.

Upitan o informacijama da Srbi sa severa Kosova na prelazu Rudnica-Jarinje pokušavaju da fizički, svojim telima, onemoguće saobraćaj, a srpska policija ih ubeđuje da pređu na kosovsku stranu, Boganović je izrazio bojazan od eskalacije nasilja.

"Mislim da je sve to bespotrebno i da se izlažemo riziku i opasnostima i sukobima sa našom policijom jer ona pokušava da to spreči. Apelujem na sve da sačuvamo mir", kazao je Bogdanović.

Srbi su danas ponovo blokirali administrativne prelaze Brnjak i Jarinje.

Upitan da li barikade danas postavljaju oni koji su opozicija lokalnim liderima koji su sa Kforom postigli dogovor, Bogdanović je kazao: "To prosto ne znam. Bio sam na sednici Vlade; rečeno mi je da su građani to uradili i da ne omogućavaju normalan saobraćaj".

Bogdanović je rekao da nije bilo pritiska EU i Kfor da se barikade uklone, već su se stekli uslovi za to kada je postignut dogovor Beograda i Prištine o prelazima.

Ministar je kazao da se nastavljaju razgovori o regionalnom predstavljanju Prištine koje, kako je rekao, nije tehničko, nego političko i statusno pitanje.

Bogdanović je rekao da Demokratska stranka čiji je on funkcioner, nije promenila politiku prema Kosovu. Ukazao je da tvrdnje da se DS "odrekla Kosova", služe za dnevno-političke svrhe i predizbornu kampanju koja je, kako je ocenio, već počela.

Srbi pozvali Bogdanovića da ih obavesti o dogovorima za prelaze

Predsednici skupština opština sa severa Kosova pozvali su danas Bogdanovića da što pre dođe u pokrajinu i čelnike lokalne samouprave obavesti o dogovorima u vezi sa prelazima Brnjak i Jarinje.

Bogdanoviću su poziv uputili čelnici SO Zvečan, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Leposavić, koji traže hitan sastanak na kome će biti i predsednici tih opština i odborničkih grupa.

U saopštenju koje je potpisao predsednik SO Zvečan Dobrosav Dobrić navodi se da čelnici opština očekuju da na tom sastanku, koji bi bio priprema za održavanje zajedničke sednice SO, budu upoznati sa postignutim rešenjima za administrativne prelaze Brnjak i Jarinje, s obzirom da do sada nisu dobili zvaničan tekst sporazuma, a ni informaciju sa objašnjenjima.

Povezane vesti: Vlada poziva građane Kosova da ne postavljaju nove barikade Tači: Spreman sam da razgovaram sa Srbima na severu Kosova Brnjak i Jarinje ponovo blokirani Vučić: SNS spremna da podeli odgovornost o Kosovu De Marnjak i Tadić razgovarali o barikadama
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi telima i balvanima opet blokirali puteve na Kosovu

Izvor: Press, 08.Dec.2011

Administrativni prelazi Brnjak i Jarinje ponovo su pod barikadama koje su juče poslepodne postavili Srbi sa severa Kosova. Vlada Srbije pozvala je građane da „poštuju interese države" i ne postavljaju barikade.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.