Bogdanović: Nezahvalno licitirati

Izvor: Studio B, 02.Jan.2011, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Nezahvalno licitirati

Pregovori Beograda i Prištine prilika su za istorijski kompromis srpskog i albanskog naroda, izjavio je u intervjuu FoNetu ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović.

Istovremeno Bogdanović je predvideo da će Hašim Tači biti odstranjen iz politike, ukoliko bude dokazano ono što piše u izveštaju Dika Martija. "Mi želimo da razgovaramo sa legitimnim predstavnicima albanskog naroda. Mislim da samo sa njima možemo doći do kompromisnog rešenja i >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ovo je prilika da postinemo istorijski kompromis", objasnio je Bogdanović.

On očekuje da pregovori počnu što pre, ali smatra da je nezahvalno licitirati oko datuma njihovog početka, jer je prvo potrebno da se formira Vlada Kosova. Dosta je sukoba, nesporazuma i netolerancije, ocenio je Bogdanović i istakao da su pregovori prilika da se reše brojni problemi na Kosovu.

Prema njegovim rečima, Beograd će insistirati da dijalog počne lakšim temama koje opterećuju svakodnevni život Srba, Albanaca i drugih zajednica na Kosovu. Nezahvalno je licitirati i sa temama, jer mi ne želimo, na bilo koji način, ni bilo kakvim izjavama, unapred da dezavuišemo taj proces, rekao je Bogdanović. On smatra da će dve strane, uz posredovanje Evropske unije (EU), lako utvrditi teme.

Bogdanović pretpostavlja da će pregovori biti održavani pre svega u Briselu, jer je EU njihov glavni medijator. "Nemamo ništa protiv da to bude u Beogradu, Prištini ili bilo kojem drugom mestu. Za nas nije bitno gde ćemo sedeti, za nas je bitno da dođemo do kompromisa i rešenja", rekao je Bogdanović.

Prema njegovoj oceni, izveštaj izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu nije iznenađenje, "jer smo mi unazad nekoliko godina govorili da se takve stvari dešavaju na Kosovu i Metohiji". Političari ne bi trebalo da komentarišu takve izveštaje, smatra Bogdanović, jer se tužilaštvo, sud i međunarodni organi bave takvim zločinima. Ako se mi budemo bavili tom temom, upozorio je Bogdanović, bojim se da možemo dezavuisati taj proces, što može biti kontaproduktivno.

Bogdanović je zabrinut zbog toga što se u albanskoj štampi, među albanskim liderima i nevladinim organizacijama, ne može čuti ni trunka kritike Hašima Tačija ili sumnje da su se takve stvari događale na Kosovu. Žestoko se brane neke stvari, iako ne postoje argumenti da bi se tako nešto branilo, rekao je Bogdanović.

On je podsetio da na političkoj sceni u regionu više nisu ratni lideri iz devedesetih godina, napominjući da je Tači postao lider upravo u vreme rata, kada je počeo da se bavi politikom. Ako se dokaže ovo što piše u Martijevom izveštaju, Tači će biti odstranjen iz politike, predvideo je Bogdanović.

Osvrućući se na decembarske parlamentarne izbore na Kosovu, Bogdanović je rekao da se očekivao izlazak Srba južno od Ibra. On je, međutim, ukazao da broj izašlih Srba u tom delu Kosova nije istinit, jer "svi mi znamo koliko je bilo krađe, manipulacije i ucena".

Bogdanović je istakao da Beograd neće promeniti odnos prema Srbima na Kosovu i da će istim intenzitetom nastaviti da ulaže u srpske sredine i pomaže srpsku zajednicu na Kosovu, kako severno, tako i južno od Ibra. U prethodne dve godine nismo pravili razlike i potpuno smo identično ulagali u te sredine, rekao je Bogdanović, što se može videti na terenu.

Beograd se protivi smanjenju broja vojnika KFOR, potvrdio je Bogdanović, ali je napomenuo da su ga komandanti KFOR i južnog krila NATO uverili da pomno prate bezbednosnu situciju i da neće dozvoliti ponavljanje 17. marta 2004. godine. Bez obzira na to što će se nastaviti smanjivanje KFOR, međunarodne snage su spremne da reaguju na bilo kojem mestu na Kosovu, rekao je Bogdanović i zaključio da je KFOR jedina oružana sila na Kosovu u koju Srbi imaju poverenje.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bogdanović: Istorijski kompromis

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2011

BEOGRAD -..Pregovori Beograda i Prištine prilika su za istorijski kompromis srpskog i albanskog naroda, izjavio je u intervjuu FoNetu ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović, ali je predvideo da će Hašim Tači biti odstranjen iz politike, ukoliko bude dokazano ono što piše...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ne očekuju se nemiri na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2011, 11:36

BEOGRAD -..Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da ne očekuje nemire na Kosovu sa početkom dijaloga Beograda i Prištine, za koje smatra da moraju da počnu u najkraćem mogućem roku..."Ukoliko se pokrene istraga povodom izveštaja Dika Martija, može se očekivati da se na neki način pobune...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.