Vučić: Bez smanjenja plata i penzija, 2015. Srbija u plusu

Izvor: Politika, 22.Dec.2014, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Bez smanjenja plata i penzija, 2015. Srbija u plusu

BEOGRAD – Neće više biti novog smanjenja ni plata, ni penzija, rekao je danas u parlamentu premijer Aleksandar Vučić u raspravi o budžetu i dodao da plata i penzija inače za šest meseci ne bi ni bilo da vlada nije donela teške mere.

„Ubuduće neće biti više ni smanjenja ni plata, ni penzija, već građani mogu da očekuju samo boljitak, a Srbija će naredne godine biti u plusu”, rekao je Vučić, obraćajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se poslanicima u skupštini u toku rasprave o rebalansu budžeta za 2014. i predlogu budžeta za narednu godinu.

Da nismo krenuli sa teškim merama, za šest meseci ne bi bilo plata, penzija i ne bi bilo Srbije, rekao je premijer.

On je istakao da Srbiju u budućnosti očekuje samo boljitak.

„Ljudi su posle aranžmana sa MMF-om i pošto su videli ozbiljan program, razumeli da Srbija ima dobar plan, razumeli su da je kraj teških mera”, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da je njegova odluka da se donese ovakav budžet i da on u potpunosti preuzima svu odgovornost i krivicu na sebe, „jer će mnogi da se ljute zato što je budžet ovakav kakav jeste.

Premijer je zahvalio koalicionim partnerima što su ga podržali da se skroji budžet koji je jedini način da Srbija ozdravi.

Vučić kaže da su pred vladom bila dva puta: prvi je lakši, ali je prevarantski, na kom se narodu pričaju bajke kako će sve da bude bolje, a drufi je - da se preduzmu stvarne reforme, teške reforme.

Premijer je objasnio da je Vlada odlučila da krene drugim putem, sa teškim suštinskim reformama, da bi Srbija 2017. godine imala rast.

Prema njegovim rečima, MMF predviđa da će Srbija u 2016. imati rast od četiri odsto, a u 2017. rast preko dva odsto.

„Nama je deficit budžeta u periodu januar-novembar ove smanjen deset odsto u odnosu na period od prošle godine. Beležimo dramatičan skok PDV, što pokazuje borbu protiv sive ekonomije, povećana je naplate akciza, to su sve značajni rezultati”, podseća Vučić

Premijer je pozvao poslanike da usvoje i „rebalans rebalansa” budzeta, koji je posledica činjenice da je ostvaren višak para nego što je to rebalansom bilo predviđeno, odnosno zato što su prihodi povećani, a rashodi smanjeni.

Obraćajući se poslanicima u parlamentu, Vučić je rekao da to nije neobično, te da se nada da će naredne godine biti bar četiri-pet rebalansa kojima će, kako je rekao, vlada moći da se pohvali da ima veće prihode, nego rashode.

„Mi smo rebalans doneli zato što imamo višak para, nego što smo to rebalansaom predvideli, zato što su nam prihodi povećani, a rashodi smanjeni. Mi smo zbog toga ponosni i srećni i trebalo bi i svaki građanin da zbog toga bude srećan”, rekao je premijer Vučić.

On je sa čuđenjem konstatovao da ne može da veruje da ambasadori Nemačke i SAD, na primer, više vole ovu zemlju nego poslanici, jer te diplomate pozitivno govore o merama vlade, nego mnogi u zemlji.

Premijer je rekao da je slušao i o nekim pretnjama pritvorom i dodao da to, nažalost, govore oni koji su 14 meseci držali Gorana Kneževića u pritvoru samo zato što se drznuo da se suprotstavi Bojanu Pajtiću, koji je zatvoren jer je počeo da smeta Pajtiću, a koji je pravosnažnom presudom oslobođen lažnih optužbi.

Vučić je rekao i da ova vlast kada hapsi ne broji naprednjake i demokrate, već hapsi kriminalce.

Premijer je negirao da država namiruje gubitke aviokompanije Er Srbija i Srbijagasa.

„Mi ne pokrivamo gubitke Er Srbija, jer Er Srbjia nije napravila gubitak, već Demokratska stranka upravljajući JAT-om i ti gubici su gubici države. Država je to samo konstatovala i mora da ih plati”, kazao je Vučić.

Govoreći o dugu Srbijagasa, on je rekao da država taj dug mora da namiri iako je i on napravljen u vreme vlade Demokratske stranke, kada je Borko Stefanović bio državni sekretar.

„Važno je da građani sve to znaju”, kazao je premijer dodavši da su dugovi namireni i u nekim ministarstvima za struju i telefon, te da sve to jasno piše u papirima i to ćirilicom.

Predsednik Vlade je poručio „svima koji štrajkuju na ulicama da ih razume i da zna zašto su i koliko su nezadovoljni, ali i da izuzeća od smanjenja zarada neće biti”.

On je rekao da je zahvalan građanima koji poštuju, razumeju i podržavaju rad vlade u ovim teškim trenucima, koji, kako je rekao, razumeju šta je to što je ova vlada nasledila.

Zahvalan je, kaže, građanima i zbog toga što su dobro razumeli šta je ova vlada učinila za Srbiju i našu decu, što, kako je rekao, cene i poštuju hrabrost, a ne kukavičluk i što cene i poštuju ono što se radi za građane i državu, a ne ono što se radi samo u svom ličnom interesu.

Premijer je zamerio prethodnoj vlasti to što za 12, odnosno 14 godina nisu uspeli da završe neke projekte koje je ova vlada završila.

Najavio je da su svi ti projekti - RTB Bor, MSC, Železara, FAP, PKC, Pupinov most -projekti završeni na vreme.

Za topionicu RTB Bora je rekao da je građena kao „Skadar na Bojani”, a da je ova vlada taj objekat završila za svega pet meseci.

Vučić je uputio kritike na račun pokrajinskog premijer aBojana Pajtića rekavši da ništa ne radi već da samo piše saopštenja i obilazi kafiće, dok on radi i subotom i nedeljom, da ne ide na „brčkanje” i ne ide na more.

„Mogu da me mrze svi, ali ja radim za narod”, kazao je premijer i dodao da bi umesto kritike i pretnji opozicija trebalo da ovoj vladi čestita i kaže da je sve to dobra vest.

Premijer je rekao i da ne dozvoljava da se višak para troši na nešto zbog čega bi ovu vladu narod više voleo.

„Ja im kažem 'nema', jer hoćemo da napravimo zdravu državu. Već 2015. ja vam kažem da ćemo biti u plusu. Tražio sam za mandat vlade samo dve godine, a vi ste pojeli 14 godina ovom narodu i od budućnosti naše dece i još nam držite predavanje kako da se ponašamo, a ova vlada postoji osam meseci”, rekao je premijer.

----------------------------------

Živković udaljen sa sednice

Predsedavajući Skupštine Srbije Igor Bečić izrekao je tri opomene poslaniku NS Zoranu Živkoviću zbog „uličarskog rečnika” i naložio skupštinskom obezbeđenju da Živkovića izbaci iz sale.

Bečić je izrekao i petominutnu pauzu, dok obezbeđenje nije ušlo u salu, nakon čega je Živković napustio skupštinsku salu.

Pre toga, predsedavajući Igor Bečić je Živkoviću, koji je tražio repliku, rekao da „svojim uličarskim rečnikom nije zaslužio reč”.

Živković je uzvratio sa: „Stoko jedna”!

Bečić mu je potom izrekao treću opomenu i meru udaljenja.

Živković je posle toga novinarima u parlamentu rekao da je iz parlamenta udaljen mimo Poslovnika I da ništa nije učinio što bi bilo protivno pravilima parlamentarnog života.

On je dodao da je u nekoliko navrata hteo da odgovori premijeru Aleksandru Vučiću na, kako je rekao, optužbe koje je izrekao na njegov račun, što mu nije bilo omogućeno:

„U nekoliko navrata sam hteo da odgovorim na optužbe, ali nisam dobio reč, nakon toga se predsednik vlade lično meni obratio, ja sam tražio repliku, a predsedavajući, ovaj kondukter, ne znam odakle je, rekao je da se ja kafanski ponašam”.

On je dodao da se Vučić pojavio pre sat vremena u parlamentu.

„Ne znam odakle je došao. Bilo bi jako interesantno da je pre toga prošao neki test provere alkoholisanosti ili uticaja nekih droga. U svakom slučaju, od kako je ušao u parlament je na najgori način i najgorim jezikom govorio o opoziciji, pričao o svojim takozvanim uspesima i svašta govorio o opoziciji”, zaključio je Živković.

Tanjug

objavljeno: 22.12.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.