VUJOVIĆ OBJASNIO: Plate smo sekli manje, zaposlenima treba i za odelo!

Izvor: Kurir, 24.Okt.2014, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUJOVIĆ OBJASNIO: Plate smo sekli manje, zaposlenima treba i za odelo!

Ponovio da plate u javnom sektoru i penzije ispod 25.000 dinara neće biti smanjivane

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da su plate zaposlenima smanjene manje jer oni imaju više troškova, kao što je i kupovina odela za posao.

Vujović je, tokom obrazlaganja Predloga rebalansa budžeta za ovu godinu u Skupštini Srbije, objasnio zašto su penzije smanjene više nego plate u javnom sektoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i kao jedan od razloga naveo i to da oni koji rade imaju veće troškove, između ostalog i za kupovinu odela.

Vujović je ponovio da plate u javnom sektoru i penzije ispod 25.000 dinara neće biti smanjivane.

Obrazlažući Predlog rebalansa budžeta, Vujović je rekao da Srbiji ne preti bankrot niti nelikvidnost i da se rebalans budžeta donosi da bi se postavile osnove reformi.

"Ovaj rebalans uvodi ključni element budućih reformi, a to je samnjivanje rashoda", rekao je on i naglasio da realan uticaj samanjenja rashoda na budžetski deficit u ovoj godini nije veliki, ali da predstavalja simbolički značaj prepoznavanja reformi i dobijanja saglasnoti javnosti za njih.

"Srbiji ne preti ni problema nelikvidnosti ni bankrota. Rebalans radimo i zbog reformi, da bi se potom od budžeta za 2015. dodale dodatne mere, kao što su smanjenje subvencije i transfera koji su neopravdani", rekao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, rebalansom ovogodišnjeg budžeta postavljaju se pravci fiskalne konsolicadije, koji će biti nastavljeni kroz budžet za 2015, a koji će se naći pred poslanicima polovinom decembra ove godine.

Vujović je rekao i da se rebalanas budžeta donosi jer je Srbija imala čitav niz nepredvidivih događaja kao što su poplave, niža stopa rasta i niža stopa inflacije.

On je rekao da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2014. zbog tih nepredvidih dešavanja umesto rasta od jedan odsto, zabeležiti pad od jednog procenta, a moguće je da će pad biti i veći.

Vujović je rekao da će zbog toga prihodi budžeta biti za 33 milijarde dinara manji od predviđenih 930 milijardi, a rashodi veći, tako da će deficit biti povećan sa očekivanih 184,6 na 225 milijardi dinara.

Rebalans odražava i težinu i negativni uticaj javnog sektora, posebno javih preduzeća, na deficit i javni dug zemlje. Krajnje vreme da se pozabavimo tim problemom i da nadjemo rešenja", rekao je on. Vujović je dodao da su javna preduzeća su prethodnih godna bila glavni izvor povećanja zaduženosti i deficita Srbije.

Skupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj će raspravljati o predlogu rebalansa budžeta za 2014. i pratećim zakonima kojima je predvidjeno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 dinara.

Predloženim rebalansom biće povećan manjak u budžetu za 42 milijarde dinara, na 224,7 milijardi dinara, što je 4,64 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Budžetskih rashodi povećani su sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde, a prihodi su smanjeni sa 930 milijardi, na 897 milijardi dinara.

Rebalans budžeta napravljen je na osnovu procene da će Srbija u 2014. imati pad BDP od jedan odsto, dok je prilikom izrade originalnog budžeta procena bila da će biti zabeležen rast od jedan procenat.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.