Sindikati: 1.505 žena pred penziju ostalo bez prihoda

Izvor: N1 televizija, 27.Jun.2016, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati: 1.505 žena pred penziju ostalo bez prihoda

Savez samostalnih sindikata Kragujevca upozorio je da je nebrigom države 1.505 žena u Srbiji ostalo bez prihoda na kraju svog radnog veka i pozvao državu je da obavi svoj socijalni zadatak da brine o nezasluženo siromašnima.

Sindikat je u otvorenom pismu ministru rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandru Vulinu izrazio nezadovoljstvo zbog "nedopustivog odgovora" iz ministarstva, da bi rešavanje problema ovih radnica ugrozilo fiskalnu stabilnost zemlje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
"One su koristile pravo iz Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, kojim je uređeno, da zaposleni koji ostane bez posla i kome nedostaje 24 meseca do sticanja jednog od uslova za ostvarivanje prava na penzionisanje, dobija novčanu nadokanadu preko Nacionalne službe za zaposljavanje", objasnili su u sindikatu.

Ove žene su posle isteka roka od 24 meseca ostale bez prihoda, a da nisu ostvarile pravo na penziju, jer je produžen radni vek za žene izmenom Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju iz 2014. godine.

Sindikat podseća da se radi o ženama u šezdesetim godinama starosti, koje su posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje primale naknadu od 14.000 dinara.

U sindikatu smatraju da su time obesmišljene odredbe Zakona o zapošljavanj i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, čiji je cilj bio da obezbedi prihode za radnice i radnike koji su u dobu pred penzionisanjem i teško mogu da se zaposle.

"Umesto da je odlučeno da se ovim radnicama produže novčane naknade do penzionisanja, odlučeno je da se na njima štedi", navodi se u otvorenom pismu Vulinu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

"Država bez prihoda ostavila 1.500 žena"

Izvor: B92, 27.Jun.2016

Kragujevac -- Savez samostalnih sindikata Kragujevca upozorio je da je nebrigom države 1.505 žena u Srbiji ostalo bez prihoda na kraju svog radnog veka...Oni su pozvali državu da obavi svoj socijalni zadatak da brine o nezasluženo siromašnima...Sindikat je u otvorenom pismu ministru rada, zapošljavanja,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.