Reakcije: Vučić napravio prvi korak ka reformama

Izvor: Prva.rs, 19.Sep.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije: Vučić napravio prvi korak ka reformama

Vučić je izneo set mera koje obuhvataju smanjenje plata i penzija većih od 25.000 dinara, oštru borbu protiv sive ekonomije, otpuštanje viška ljudi u administraciji, zatim smanjivanje subvencija pojedinim javnim preduzećima i jačanje privatnog sektora.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović je Tanjugu rekao da su ove mere prvi korak u stvaranju pretpostavki za reforme. 
"Za mene ovo nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << neočekivano. Jasno je da je fiskalna konsolidacija prvi korak, i da ona sama po sebi nije reforma, ali je stvaranje pretpostavki za reforme", rekao je Vlahović Tanjugu. 

On je dodao da je sigurnio da bi potreba za smanjenjem plata i penzija bila mnogo manja, da se u ovaj set mera i strukturne reforme krenulo ranije.

Prema njegovim rečima, očigledno je da su budžetski deficit i stanje javnog duga na visokom nivou i da je neophodno dramatično smanjiti rashode. S obzirom da su uštede moguće jedino na velikim brojevima, kaže on, nije neočekivano smanjenje plata i penzija. 
"S druge strane dobro je da se vlada nije opredelila za dalje podizanje PDV-a, jer bi to dodatno ugrozilo ionako krhku privrednu aktivnost. Dakle, sve ovo bi trebalo da doprinese stabilizaciji javnih finansija, i da bude uvod u suštinske strukturne reforme, pri čemu je restrukturiranje javnog sektora osnovni zadatak", objasnio je Vlahović.

Vlahović je rekao i da je dobro što su se na spisku mera našla i javna preduzeća, jer su ona, kao i firme u restrukturiranju, "rak rana" srpske privrede.
"Rešenje ovog problema značiće istinski iskorak u pravcu dugoročne stabilizacije javnih finansija, a to znači i profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima i konačno definisanje sudbine preduzeća u restrukturiranju", kazao je on.

Vlahović je podsetio da je pozitivan korak i nedavno usvajanje Zakona o radu, te pomeranje starosne granice za odlazak u penziju. 
"Sada se najavljuje i borba protiv sive ekonomije, a pre svega u delu akciznih roba, a trebalo bi pridodati i reformisanje javnih preduzeća pri čemu će to zahtevati vreme. Ne može se sve uraditi u periodu koji se meri mesecima, već je per reč o godinama. Ali, vlada je bar pokazala iskrenost u nameri da reformiše sektor javnih preduzeća. Prvi signal bi bila smena svih direktora tamo gde se ostvaruju najveći gubici", rekao je sagovornik Tanjuga.

Profesionalizacija upravljanja, departizacija, korporativizacija, rešavanje pitanja viška zaposlenih u javnim preduzećima, to je sve što očekujem da će uslediti u narednom periodu, istakao je Vlahović.
 
Komora BiH: Vučićeve mere dobar putokaz 
Predsednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić ocenjuje da su mere koje predlaže premijer Vučić dobar putokaz i za BiH i Republiku Srpsku u pogledu razvoja privrede.

"Štednja kao mera je vrlo rizičan potez, ali je srpski premijer pokazao da vodi računa o interesu države i da ima stvarnu želju da zemlja krene napred, bez obzira na političke posledice kojih će sigurno biti po njega i njegovu stranku", izjavio je Vasić Tanjugu.

On je ocenio da će te posledice biti manje ukoliko se mere budu brže sprovodile, te da će biti veće "ukoliko to ne bude išlo potrebnim tempom".
"Naglasak (u predlogu mera) na razvoju privrede govori da je to jedini izlaz i način da se spase bruto društveni proizvod", smatra Vasić.

"Za nas je (predlog mera) putokaz kako izaći iz problema i pošto je Srbija ispred u rešavanju sa tim programom, to će i nama biti putokaz kako treba da lečimo iste bolesti", istakao je Vasić.

Prema njegovim rečima, zemlje u regionu dosta očekuju od Srbije kao regionalnog lidera u infrastrukturnim projektima, i posebno od njene saradnje sa Kinom.
"Mi u regionu očekujemo najavljenu konferenciju sa Kinom u Beogradu. Srbija je lider u svim infrastrukturnim projektima i očekujemo te projekte u celom regionu", naveo je Vasić.

Prema njegovim rečima, razvoj infrastrukture je ključna stvar za BiH odnosno Republiku Srpsku, koje boluju od istih problema.

 
Fiskalni savet skeptičan po pitanju efekta mera 
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenjuje da predloženo smanjenje plata i penzija nije dovoljno, te da će morati da se poveća PDV.

"Vučic je sinoć ponovio da su procene Fiskalnog saveta tačne, ali da je pri donošenju odluka o umanjenju plata i penzija pred očima imao ljude koji od tih primanja žive. Skeptični smo. Ako predlozi ostanu, moraće da se poveća PDV", rekao je Petrović za Blic.

Fiskalni savet je predlagao linearno smanjenje plata i penzija za 15 odsto.

 
Krulj: Vučić pokazao odlučnost i odgovornost prema državi 

Savetnik ministra za EU integracije u Vladi Srbije Vladimir Krulj izjavio da je njegov prvi utisak da je premijer Aleksandar Vučić, predstavljajući reformske mere javnosti, pokazao veliku odlučnost i odgovornost prema svojoj državi, bez obzira što će neke od njih biti protumačene kao nepopularne.

Krulj je za Tanjug rekao da efekte tih mera treba posmatrati na duži period, ne samo da li će one dati rezultate za dve ili tri godine, već da li će ti rezultati biti održivi i objasnio da ako su trenutno nekome smanjena penzija ili plata, da li će njihov sin da bude zaposlen i da li će i koliko moći da kupe za te penzije i plate koje primaju i veoma je važno da li će oni imati isti taj novac za dve, tri godine.

Podsetivši da Srbiji uskoro predstoje pregovori s MMF-om o novom aranžmanu, Krulj je ukazao da premijer sinoć iz pristojnosti nije želeo da priča, na način koji je ekonomistima vrlo jasan, da MMF predstavlja jako konzervativnu instituciju i njih zanima samo rezultat tih mera.

Pomenute mere imaju ne samo političku, nego i socijalnu komponentu, jer teret reformi mora da se rasporedi tako da smanjenje plata i penzija bude najmanje moguće i pritom da bude održivo u pregovorima sa MMF, kako bi smo prilikom procesa prilagođavanja i usklađivanja sa propisima EU mi imali bolju poziciju, ocenio je Krulj.

"Poenta ovog paketa jeste ne samo da mere budu ispunjene, nego da država ima održivi razvoj u godinama pred nama", istakao je sagovornk Tanjuga, ocenjujući da je mere, koje je predložio premijer Vučić, bilo mnogo lakše sprovesti četiri ili pet godina.

Krulj je primetio da premijera Vučića sinoć pomenuo veoma bitan podatak da je javni dug u periodu 2008. do 2012. praktično dupliran, ali očito smo posle dužeg vremena došli do političke volje, koja to više nije mogla da dozvoli i napomenuo da predloženi paket mera ima i deo koji se odnosi na fiskalnu konsolidaciju.

Prema njegovoj oceni, veoma je važno da iako se moglo ići na povećanje stope PDV-a, da bi se povećali prihodi budžeta, to nije učinjeno, što znači da se itekako vodi računa o nečemu, što se zove nastavak održivog rasta u Srbiji.

Veoma važna kompoennta fiskalne konsolidaciej je borba protiv "sive" ekonomije, koja se može sprovesti efikasnijim radom poreskih organa, carine i finansijske inspekcije i napomenuo da država samo zbog nenaplaćenih akciza na duvan godišnje gubi oko 200 miliona eva.

Deo problema su i javna preduzeća, koja su samo prošle godine zabeležile gubitak od oko 50 milijardi dinara, naveo je Krulj i dodao da javna preduzeća moraju da se korporativizuju, što znači da ubuduće neće moći da uzimaju krediti tek tako, bez dogovora s državom.

Sa druge strane, za javna preduzeća moraju se naći strateški partneri, pogotovo ona koja imaju održivu poslovnu budućnost, kao što je bio slučaj sa Jat Ervejzom i Etihadom, rekao je Krulj i napomenuo da ukoliko bise pronašao strateški partner za Železaru Smederevo to bi već bilo nekoliko desetina miliona evra u budžetu Srbije više, koliko se izdvaja za subevncije tom javnom preduzeću.

 
Knap: Vučićeve mere neophodne srpskoj privredi 
Direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Martin Knap ocenio je da su mere neophodne srpskoj privredi, da su one teške za građane Srbije, ali da je od takvih rezova mnogo gori državni bankrot.

Knap je optimista da će Srbija uspeti da ostvari privredni oporavak i napominje da je zbog trenutnih odnosa između EU i Rusije, dospela u žižu interesovanja zapadnoevropskih investitora.
"Ove mere su u svakom slučaju neophodne, a koliko pozitivno dejstvo će one imati, to u ovom trenutku ne možemo da kažemo", rekao je Knap za Tanjug.

Prvi čovek nemačke privredne delegacije u Beogradu kaže da je od svega najvažnije koliko će one podstaći investicije u privatni sektor, i to ne samo strane, već i domaće.

Ističe da Srbija paraleno mora da radi na poboljšanju investicionog okruženja i da na tom polju "mora da učini sve".
"Tu se u prvom redu radi o dve stvari - o pravnoj sigurnosti i smanjenju birokratije, to su dva ključna pitanja za podsticanje investicionih aktivnosti", istakao je.

 
Hrvatski ambasador: Bezrezervno podržavamo reformske mere
 

Hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić pozdravio je reformske mere vlade Srbije, uz ocenu da su rezovi nužni, iako nisu prijatni.

"Podržavamo mere premijera Vučića i njegove vlade za ekonomski oporavak Srbije i to je nešto što je nužno. Nužno je napraviti rezove, jer, na žalost, bez rezova se ne mogu postići rezultati na duži rok", rekao je za Tanjug Markotić.

Prema njegovim rečima, oporavak svake države u regionu znači i njenu veću stabilnost i njen bolji bonitet u ekonomskom smislu.
"Tako da bez rezerve podržavamo reformske poteze premijera Vučića i njegove vlade", rekao je hrvatski amabasador.

Kako je rekao, takvi rezovi nisu ugodni.
"Ja to upoređujem sa detetom kad treba da popije sirup. Njemu je to grozno. Ali, onda zažmuriš, popiješ, jer kasnije ti je bolje. To je upravo i sa ovim ekonomskim merama", kaže Markotić.

 
Nikolić: Prvi, nedovoljan korak
 

Glavni urednik magazina Biznis Radojka Nikolić ocenila je da je predlog mera koje je premijer Vučić predstavio javnosti prvi korak u dobrom pravcu, ali nedovoljan, jer smo godinama sve radili suprotno od onoga što bi vodilo izlasku iz krize.

"Dok su zemlje u krizi 2008. i 2009. godine smanjivale svoje plate i penzije, a povećavali kapitalne izdatke za infastrukturna ulaganja, mi smo sve radili suprotno od toga", izjavila je Nikolić Tanjugu.

"Deo mera koji se odnosi na uštede, koje će biti napravljene za buduća izdvajanja, je samo prva mera, ali nedovoljna za ukupnu realizaciju reformi", rekla je Nikolić.

Prema njenim rečima, uštede su neophodne, jer mnogo trošimo iz budžeta na plate i penzije, ali je ukazala da reforme moraju da sadrže i plan za razvoj ekonomije i povećavanje ulaganja u infrastrukturne projekte i otvaranje novih radnih mesta, tako da bismo mogli da rešimo dva osnovna problema srpske ekonomije - smanjenje fiskalnog deficita i rast privrede.

Nikolić je naglasila da i ljudi na rukovodećim položajima u javnim preduzećima moraju ozbiljno da shvate reforme i prihvate neophodnost da javna preduzeća moraju da mnogo odgovornije i bolje da posluju, kako bi ostvarila veće prihode i na taj način više punila budžet.

"Javni sektor u Srbiji je prilično veliki i zapošljava značajan broj ljudi i veliki je potrošač, umesto da bude ozbiljan izvor prihoda budžeta", rekla je Nikolić i ukazala da vlada mora da reši problem bolje naplate poreza, poreskih dugova i smanjenje "sive" ekonomije.

"To ne može biti ni brzo, ni preko noći, ali treba početi odmah", zaključila je ona.

 
Marković: Srbija mora da podrži mere vlade i premijera 
Predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković - Palma ocenio je da Srbija mora da podrži mere Vlade kako bi nam uskoro bilo bolje.

"Cela Srbija i svako od nas pojedinačno mora podržati mere Vlade i premijera Vučića. Biće teško, ali će nam kasnije biti bolje. Neće nam se desiti ono što se desilo Grčkoj, da nam se smanjuju penzije 60 odsto i da veliki broj ljudi ostane bez posla", rekao je Marković.

"Mora da se štedi. Da je Srbija štedela prošlih godina ne bi premijer Vučić sada imao ovakve muke, da ne zna kako da ono malo što je ostalo u budžetu rasporedi svima pođednako", ocenio je Marković.

Prema njegovim rečima, grad Jagodina podržava Vladu i to ne pasivno, već konkretno, delima. "Otvaramo nova radna mesta, zapošljavamo ljude, borimo se protiv bele kuge", rekao je Marković.

 
Vulin: Teško, ali i jedino rešenje 

Mere koje je predstavio premijer Aleksandar Vučić su očekivane i teške, ali su i jedino moguće rešenje da bi građani od 2016. godine živeli bolje, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

"To je ono što smo očekivali. Mere jesu teške, ali su jedine moguće. Postavlja se pitanje imamo li neki drugi put, neku alternativu ovim merama. Imamo, a to je da nastavimo da se zadužujemo i da smo u nevolji i da sve probleme ostavimo našoj deci", rekao je Vulin novinarima.

Ministar je istakao da je predsednik vlade povukao hrabar potez i da apsolutno svi članovi vlade podržavaju ove mere, kao i da će svako u delu svog ministarstva preduzeti odgovarajuće mere štednje.

Vulin je kazao da niko ne može da bude zadovoljan smanjenjem plata i penzija, ali da se postavlja pitanje - jesmo li imali bilo kakav drugi izbor.
"Da li u vreme krize postoji bilo kakava alternativa štednji", rekao je Vulin i dodao da se pridružuje predloženim merama.

On je poručio građanima da svetlo na kraju tunela postoji i da je precizno oročeno kada će se osetiti boljitak i efekti predloženih mera, a to je 2016. godina. Ministar je rekao da će tada moći da dođe do povećanja plata i penzija u apsolutnom i relativnom iznosu, a da se samim tim može očekivati bolji standard građana.

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.