Prekršen zakon, pre umanjenja penzija mora rešenje!

Izvor: Press, 20.Dec.2014, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekršen zakon, pre umanjenja penzija mora rešenje!

Da li je poštovan član 105. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju?
Novi smanjeni iznos koji su nedavno primili penzioneri u Srbiji morao je najpre da bude potvrđen posebnim rešenjem PIO fonda, pa tek onda i na bankovnom računu. Propisi nisu u potpunosti ispoštovani, s obzirom na to da su najstariji sugrađani već primili umanjenu penziju, najpre „samostalci“, a onda i svi ostali, smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u udruženjima penzionera.
Prema rečima Milana Nenadića, predsednika Udruženja penzionera Vojvodine, bilo bi normalno da svi penzioneri dobiju nova rešenja sa izmenjenim iznosom.

- Na prvom čeku ne postoji nikakva zabeleška da vam je penzija umanjena, kažu biće na drugom - kaže Nenadić. - Ukoliko neko, međutim, odluči da se obrati sudu ovim povodom, neće imati papir na kome jasno stoji stari i novi iznos i procenat umanjenja.

Penzioneri, ukoliko žele, mogu podneti zahtev Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje koji će, po službenoj dužnosti, izdati novo rešenje. To, međutim, važi samo za one koji traže, ali ne i za ostale.

PIO fond je umanjenjem i isplatom penzije za novembar 2014. godine, bez donošenja upravnog akta, odnosno rešenja, prekršio odredbu člana 105. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojom je propisano da „prava pripadaju od dana donošenja rešenja u postupku za izmenu pokrenutom po službenoj dužnosti“, tvrde iz udruženja. Neki od penzionera su od Fonda tražili da im se na osnovu zakona o PIO i zakona o opštem upravnom postupku izda rešenje o novom mesečnom iznosu, odnosno da se izmeni ranije doneto rešenje koje je pravosnažno i konačno.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, Milorad Vujasinović, smatra da je oko 700.000 penzionera smanjenjem penzija oštećeno, što je, kako tvrdi, protivno pravnom sistemu države.

- Penzije su stečeno pravo zarađeno znojem i niko nema pravo da to oduzme - rekao je Vujasinović. - Mi predlažemo da bi bilo bolje od selektivnog smanjenja da se donese odluka da sve penzije budu 50.000 dinara, pa da svi onda budu jednaki.

U Fondu, s druge strane, tvrde da primena novih propisa o smanjenju penzija nema bilo kakav uticaj na usklađivanje penzija u oktobru 2014. godine. Usklađeni iznosi isplaćuju se bez donošenja posebnog rešenja, tako da ih penzioneri nikada nisu dobijali, pa ni sada. Štampanje rešenja nije izbegnuto, jer nije ni trebalo da budu donošena.

PRED USTAVNIM SUDOM

Udruženje sindikata penzionera Srbije uputilo je Ustavnom sudu zahtev za ispitivanje ustavnosti zakona o smanjenju penzija.

- Pred vama je jedan od verovatno najkraćih zakona u analima pravosuđa, jer ima samo šest članova - stoji u pismu. - Zakon koji krši i derogira osnovna stečena prava pojedinca, garantovana Ustavom, ali i mnoge međunarodne konvencije koje je naša zemlja prihvatila. On dovodi ogromnu populaciju penzionera u težak materijalni položaj, pogoršava u velikoj meri životne uslove i diskriminatorski je kako u odnosu na preostalu penzionersku populaciju, tako i na populaciju zaposlenih koji su takođe pogođeni zakonom.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.