PITANJA I ODGOVORI 7 dilema koje imate o novim merama štednje!

Izvor: BKTV News, 20.Sep.2014, 01:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PITANJA I ODGOVORI 7 dilema koje imate o novim merama štednje!

Smanjenje plata u javnom sektoru i penzija biće na snazi nakon što predloge izmena zakona koje ova odluka prati usvoji Skupština Srbije. Očekuje se da će to biti u narednih mesec dana. Kako sazanje „Blic“ u kabinetu premijera, i zaposleni u javnim preduzećima, njih oko 100.000, biće obuhvaćeni merom trajnog smanjenja zarada.

Mera čije je detalje sinoć izneo premijer Aleksandar Vučić pogađa više od >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << milion ljudi u Srbiji. Evo odgovora na neka pitanja vezana za smanjenje plata u javnom sektoru i penzija koje ste postavljali redakciji „Blica“ ili u komentarima na sajtu.
 

Koliko će iznostiti moja plata/penzija?    
 
– Na to pitanje još ne postoji definitivan odgovor. Pogledajte računicu koja je, najizvesnija: .
 

Da li mere važe i za zaposlene u javnim preduzećima?    
 
– Da. Oni su , kao i u slučaju naplate “solidarnog” poreza, priključeni zaposlenima koji plate primaju direktno iz budžeta, ali i grupi od oko 700.000 penzionera koji dobijaju mesečno više od 25.000 dinara.
– Na pripremi ove mere se radi. Iz ugla smanjenja budžetskih rashoda nije bilo važno smanjivati plate u javnim preduzećima, jer se one ne isplaćuju iz budžeta. Međutim, ako se zna da država očekuje, ne samo da više ne plaća iz budžeta rad javnih preduzeća, već i da ona više prihoduju svom osnivaču, odnosno državi, vrlo je racionalno da se odluka o smanjenju zarada primenjuje i na zaposlene u javnim preduzećima i u svim firmama čiji je ona osnivač – objašnjavaju za “Blic” u Vladi.
 
Inače, javna preduzeća će, prema aktuelnim merama štednje, već 1. januara naredne godine, prema navodima premijera, morati da uplate dobit od preko 130 miliona evra.
 

Da li se, nakon ovog smanjenja, ukida solidarni porez? Koja je razlika između ovog smanjenja i solidarnog poreza?    
 
– Danom stupanja odluke o trajnom smanjenju plata u javnom sektoru, odnosno penzija prestaje da važi zakonska odluka o „solidarnom“ porezu. 
 
– Pre svega, za većinu onih koji platu primaju u javnom sektoru razlika je u iznosu. Solidarni porez primenjivao se na zarade veće od 60.000 dinara, dok će trajno smanjivanje plata osetiti svi oni koji imaju zaradu preko 25.000 dinara. Ipak, za razliku od solidarnog poreza, trajno smanjenje se računa samo na osnovnu platu.

Ukoliko primam 26.000 dinara, da li će mi biti umanjena plata za 2.600 dinara (10%)?    
 
– Sistem trajnog smanjivanja plata i penzija je takav da umanjenje plate i penzije ne može biti toliko da plata ili penzija koju građanin dobija bude u konačnom iznosu manja od 25.000 dinara. Tako, na primer, onaj ko ima platu 25.500 dinara, neće imati manju od 25.000.
 

Da li se ova umanjenja odnose na zaposlene u bolnicama, školama, u policiji…    
 
– Umanjenje se odnosi na sve one koji rade u javnom sektoru, odnosno čija primanja se isplaćuju iz budžeta. Ipak, oni koji imaju mala primanja, do 25.000 dinara neće biti obuhvaćeni ovom merom. Oni koji imaju preko tog iznosa moraju da računaju na umanjenje od 10 odsto. Međutim, ono će biti primenjeno tako da niko neće imati ispod 25.000 dinara. Za plate preko 100.000 dinara umanjenje će biti između 15 i 16 odsto. Tačnije, i u ovom slučaju, umanjenje zarade biće u sličnom iznosu kao i do sada, obzirom da od Nove godine plaćaju solidarni porez.

Da li se umanjuje kompletan iznos ili samo onaj iznad 25.000 dinara?    
 
– Umanjuje se sve što je iznad 25.000 dinara (opcija koja je trenutno u opticaju, izmene su moguće). Tako se postiže efekat da onaj ko ima manja primanja ima, zapravo, ima i najmanje umanjenje.
 

Hoće li biti redovnog povećanja plata i penzija u oktobru?    
 
– Ta odluka još nije doneta, ali je ideja da se plate u javnom sektoru i penzije ponovo uvećavaju tek od 2016. godine. Računa se, naime, da će tada doći do stabilizacije stanja javnog duga što će omogućiti veće plate, pre svega zaposlenim u prosveti, zdravstvu, nauci…., ali i penzionerima.
 
Izvor:Blic
The post PITANJA I ODGOVORI 7 dilema koje imate o novim merama štednje! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

SAZNAJEMO Seča plata za 100.000 zaposlenih u javnim preduzećima

Izvor: Blic, 20.Sep.2014

Zaposlenima u javnim preduzećima, a njih je oko 100.000, biće smanjene plate, saznaje “Blic” u kabinetu premijera.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.