Odlaže se smanjenje plata i penzija zbog rebalansa i izmene zakona

Izvor: Prva.rs, 22.Sep.2014, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlaže se smanjenje plata i penzija zbog rebalansa i izmene zakona

Ukoliko bi, kako je rečeno, vlada odustala od donošenja jedinstvenog zakona, bilo bi potrebno, između ostalog, izmeniti Zakon o radnim odnosima u državnim organima, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju...

A za izmene postojećih zakona, kako je to nedavno ocenio i ministar finansija Dušan Vujović, biće potrebno nekoliko nedelja.

"Pošto smo se odlučili za progresivno umesto za linearno smanjenje primanja, veći deo tereta će se usmeriti na ljude sa većim >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << primanjima, ali to sa druge strane zahteva više posla na izmeni zakona, a time i više vreman", rekao je Vujović za TV Prva.

Izmene zakona će, naveo je, morati da prate rebalans budžeta za ovu godinu, a rebalans, koji će reflektovati smanjenje primanja ali i omogućiti ostale mere štednje, trebalo bi da se pred poslanicima nađe sredinom oktobra.

Tek tada će, prema rečima Vujovića, biti poznat i definitivan dogovor vlade o tome kako će se primenjivatio nove mere.

"Naš interni dogovor je da iskoristio rebalans i objasnimo narodu šta je potrebno, a da paralelno s rebalansom mere počnu da se primenjuju", izjavio je Vujović.

Podsećamo da nakon usvajanja rebalansa i izmene zakona zaposlene u javnom sektoru i penzionere čeka sledeće:

Plate i penzije do 25.000 dinara neće biti smanjivane. Onima koji sada primaju 26.000 dinara penzije će biti 220 dinara niže, na 30.000 dinara umanjenjeće biti 1.100, a na 40.000 - 3.300 dinara.

Najviše penzije mogle bi da budu umanjene od 12 do 15 odsto, dok plate u javnom sektoru i to one u rasponu od 25.000 do 100.000 dinara ne bi trebalo da budu smanjenje više od 10 odsto.
Izvor: tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.