Osuđeni zbog gej vjenčanja

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Nov.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđeni zbog gej vjenčanja

KAIRO - Sud u Egiptu osudio je osam muškaraca na tri godine zatvora zbog video snimka navodnog gej vjenčanja, koji se proširio Internetom.

Homoseksualnost nije specifično zabranjena po egipatskom zakonu, pa su muškarci, uhapšeni u septembru optuženi za "podsticanje razvrata i vrijeđanje javnog morala".

Sud ih je, takođe, osudio na uslovnu kaznu do tri godine, poslije odslužene zatvorske kazne. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Video, snimljen na jednom čamcu na rijeci Nil, prikazuje, kako je tužilaštvo navelo, ceremoniju gej venčanja.

Na snimku, koji se proširio na društvenim mrežama poput Fejsbuka i Tvitera, kao i na JuTjubu, vide se dva muškarca kako se ljube, razmenjuju prstenje i režu tortu sa njihovom slikom.

Jedan od optuženih, prije hapšenja, rekao je gostujući na televiziji da je video snimljen tokom jedne rođendanske zabave.

Na saslušanju 11. oktobra portparol forenzičkog tima  ministarstva pravde je insistirao da optuženi nisu krivi.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč je pozvala da oni budu pušteni na slobodu.

U prošlosti, homoseksualci u Egiptu su zatvarani po optužbama koje su se kretale od "izrugivanja religiji" do "seksualnog ponašanja protivnog islamu", koji je dominantna religija u toj državi, navela je francuska agencija.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.