Hoće li Vatikan prihvatiti gej vernike?

Izvor: RTS, 21.Okt.2014, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Vatikan prihvatiti gej vernike?

Popuštanje odnosa prema gej zajednicama i njihovo uključivanje u zajednicu prošlo je sa 118 glasova za i 62 protiv na nedavnom Sinodu Rimokatoličke crkve u Vatikanu. Budući da su reformisti dobili prostu a ne dvotrećinsku većinu, teme su ostavljene da budu "produbljene" kroz godinu dana na redovnom Sinodu. Tada, ako ne bude sloge, papa, koji je i inicirao ovu temu, iskoristiće svoje pravo da presudi.

Homoseksualne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osobe imaju vrline i kvalitete koje mogu da ponude hrišćanskoj zajednici. Da li smo u stanju da primimo te osobe, garantujući im bratstvo u našim zajednicama?, pita se u pripremnom izveštaju nedavno završenog vanrednog Biskupskog sinoda u Vatikanu mađarski kardinal Peter Erdo.

Posle koncila, završenog pre 50 godina, kada je dozvoljeno da se služi misa samoubicama, otvaranje Rimokatoličke crkve prema homoseksualcima može biti najveći revolucionarni korak, tvrde sveštenici.

"Tretirana problematika osoba koje imaju takve sklonosti naslućuje da će se tražiti način, da se neće to ostaviti ad akta, nego da će se tražiti način kako ih bolje uključiti u zajednicu crkve", kaže župnik župe Svetog Petra Apostola u Beogradu Vinko Maslać.

Sveštenicima koji su i ranije ispovedali homoseksualne osobe – ovakav stav Vatikana ide na ruku i ohrabruje ih. Od sada, razgovor sa njima neće biti tabu.

"Nisam ni do sada nikoga odbijao, a dosta njih redovno dolazi, ali to je bila nekako tema o kojoj se nije otvoreno, slobodno pričalo", ističe Maslać.

Nevoljeno dete Rimokatoličke crkve – osoba koja voli isti pol a vernik je, posle ovogodišnjeg sinoda u Vatikanu više se neće osećati isto, tvrdi nekad gej aktivista, a danas političar Boris Milićević.

"Mi od najranijih nogu želimo da budemo voljeni i naravno da je tu crkva bila jedna od poslednjih tvrđava kad je u pitanju LGBT zajednica – nedostupnih, tako da u suštini svakom gej verniku bilo koje konfesije vrlo je bitno da ga njegova verska zajednica prihvati", objašnjava Milićević.

Otvaranje Vatikana nije iznenađenje za sociologe. Papa je zahtevao od sveštenika da izađu među narod, a on sam počeo je Tviterom, nastavio pranjem nogu maloletnim delinkventima i organizovanjem fudbalskih utakmica zarad mira.

"Crkva mora da prati trendove modernizacije i liberalizacije u svetu i ona mora da se prilagođava građanima, mora da se prilagođava vernicima. Ukoliko ne bi pratila te procese, ona bi iz crkve isključivala veliki broj građana", kaže sociolog Izabela Kisić.

Iako je posle nedavno završenog Sinoda u Vatikanu pitanje gej populacije najglasnije odjeknulo u medijima, pojedini kardinali, poput austrijskog, smatraju da je potpuno zanemarena glavna tema skupa – kriza tradicionalne porodice i braka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.