Turistički hit na Balkanu

Izvor: Vesti-online.com, 25.Maj.2017, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turistički hit na Balkanu

Međunarodni Sajam meda i vina u Negotinu je bio jedan od do sada najbolje organizovanih i posećenih, a posetioci su i ove godine mogli da uživaju na štandovima više od 40 domaćih vinarija i onih iz Bugarske i Rumunije i pedesetak štandova domaćih i inostranih pčelara - proizvođača meda.

- Sajam meda i vina koji organizujemo već 12 godina je po mnogo čemu jedinstven. Pre svega je jedini takav festival >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koji se priređuje na otvorenom. Tokom dana posetiocima se pruža prilika da uživaju u proizvodima od meda i medu proizvođača koji su u našem kraju poslednjih godina postigli vrhunske rezultate i danas su zapravo Regionalna asocijacija za edukaciju pčelara - rekao je Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije, koja se sa Društvom pčelara "Hajduk Veljko" i Udruženjem vinara Negotinske Krajine, pod pokroviteljstvom Opštine Negotin, potpisuje kao organizator ove sada već renomirane sajamske manifestacije.

Sajam meda i vina je organizovan na centralnom gradskom trgu u Negotinu, a okupio je prema grubim procenama 150 izlagača. Najzastupljeniji su bili vinari iz Krajine, što je i očekivano.

- Mi imamo podneblje za Evropu i ono je jedinstveno. Tehnologije se mogu kupiti ili nabaviti, ali podneblje ne! Ono je naša prednost i naša šansa - poručuje krajinski vinar Nikola Mladenović Matalj, vlasnik poznate vinarije, inače i predsednik Udruženja vinara Negotinske Krajine.

Tokom trajanja Sajma u okviru Majskih svečanosti na centralnoj gradskoj bini nastupili su učenici OŠ "Branko Radičević" sa mjuziklom "Moje pesme, moji snovi". U programu Pozdrav iz Krajine nastupili su dečji folklorni ansambli KUD Vidra iz Vidrovca, "Voja Čurić" iz Kobišnice, "Dimitrije Belivakić" iz Bukovča i "Stevan Mokranjac" iz Negotina, etno grupa Dolama Umetničke škole "Stevan Mokranjac" i mališani Predškolske ustanove Pčelica.

Zapažen nastup su imali i Vionera Paunović, mladi frulaš Milan Nikolić, kao i Spasoje Bulbić na okarini i duduku. Pavle Radanović je održao predavanje na temu hrana i vino. Posetioci predavanja su bili u prilici i da degustiraju krajinska vina i sir.

Međunarodni Sajam meda i vina u Negotinu svojim prisustvom uveličali su poznati zdravičari, inače vitezovi vina Miša Ćirić, Vinko Lozić i Nikola Cuculj. Najpoznatiji u rasejanju je Miša Ćirić, vitez Beogradskog viteškog reda, vitez vina Srbije, koji je o krajinskim vinima imao samo reči hvale. U muzičkom programu na Gradskom trgu nastupili su i Banatski kicoši sa glumcem Miroslavom Žužićem, Old Hat Orchestar, domaći Negotinski kavaljeri, a u završnici Sajma i popularni Leksington bend.

Najbolje uređeni štand na 12. Sajmu meda i vina, održanom u Negotinu, imala je Vinarija Ravnica iz Inđije, kojoj je u kategoriji desertnih vina prilikom ocenjivanja pripala zlatna medalja za vino Beli bermet iz 2016. godine.

U kategoriji belih, najbolje ocenjeno je vino Shardonadž 2016. godine, proizvedeno u Vinariji Vimmid u Vidrovcu kod Negotina, koja je zasluženo ponela zaltnu medalju.

U kategoriji crvenih vina najbolje ocenjeno vino je merlo-barik iz 2015. godine, za koje je zlatnom medaljom nagrađena Vinarija Mikić iz Rečke. Toj vinariji je pripalo i priznanje za roze iz 2016. godine - srebrna medalja, tako da je porodična Vinarija Mikić proglašena i za apsolutnog pobednika Sajma meda i vina Negotin 2017. godine.

Komisija u kojoj su bili ugledni stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, sa profesorom doktorom Aleksandrom Petrovićem na čelu, takvu odluku je donela nakon što je ocenila čak 105 uzoraka vina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.